Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві обговорили нові форми співробітництва місцевої влади та бізнесу у сфері видобутку нафти й газу

У Полтаві обговорили нові форми співробітництва місцевої влади та бізнесу у сфері видобутку нафти й газу

dsc_0002

Сьогодні під головуванням першого заступника голови Полтавської ОДА Андрія Пісоцького відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Нові форми співробітництва органів місцевої влади і місцевого самоврядування та бізнесу у сфері пошуку та видобутку нафти та газу».

Участь у засіданні взяли перший заступник голови Полтавської обласної ради Євгеній Холод, заступник голови облради Анатолій Ханко, радник міністра енергетики та вугільної промисловості України на громадських засадах Володимир Ігнащенко, народний депутат Сергій Каплін та депутати обласної ради.

dsc_0012

“Ми продовжуємо обговорювати питання нафтогазового комплексу, що знаходиться у Полтавській області. Та перспективи розвитку цієї галузі”, – зазначив Пісоцький.

dsc_0028

Нардеп Сергій Каплін зазначив, що в усьму світі нафтогазова галузь є прибутковою та рентабельною. Компанії у кожній країні несуть соціальну, серйозну, фундаментальну відповідальність за ті регіони, де вони добувають нафту і газ. На жаль, практика і традиції України, за його словами, розходяться із загальносвітовими стандартами.

“Тож, таку практику потрібно сьогодні екстраполювати на українську реальність. Ми разом із колегами займемося цим питанням, аби його на законодавчому рівні врегулювати. На Полтавщині виникає парадокс — приватні компанії, які видобувають нафту і газ ініціюють і несуть відповідальність за масштаби та обсяги тієї біди, яку приносять через ті чи ті порушення, а державні компанії такої відповідальності не несуть.”Нафтогаз Україна” 10 років займається тим, що за підробними документами освоюють кошти, і більше нічого не роблять. Наша відповідальність — навести порядок у нафтогазовій сфері”, – сказав Каплін.

dsc_0006

“Завтра у нас запланована спільна нарада у Харкові за участі міністра, де обговорюватимемо питання,  підняті сьогодні за “круглим столом”. Полтавська обласна рада і адміністрація уже рік послідовно відстоює інтереси громад, які до нас звертаються з проблемами екології, інфраструктури, які виникають у них у результаті роботи нафтогазових компаній. Ми маємо чітку позицію і чекаємо закон 3038, який був прийнятий у другому читанні. Але до кінця не розуміємо чи будуть закладені ці суми в бюджет чи отримаємо ми необхідні кошти для того, аби профінансувати наші місцеві громади. За моєю інформацією, у бюджеті на 2017 рік ці кошти не закладені. На Полтавську і Харківську область необхідно 2 млрд грн для того, щоб профінансувати необхідні витрати по цьому законопроекту”, – наголосив Андрій Пісоцький.

“Ми пропонуємо підтримати депутатське звернення народного депутата Сергія Капліна і направити подання Полтавської облради Державній службі геології і надр України зупинити дію спецдозволів на користування надрами на геологічне вивчення у тому числі на промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу на Будищанській, Чутівській, Оболонські та Писарівській площах, виданих НАК “Нафтогаз” через невиконання ними програм робіт з метою вдосконалення співпраці, зокрема на умовах державного приватного партнерства між користувачами нафтогазових надр і органами місцевого самоврядування Полтавщини, наповнення місцевих бюджетів. Направити спільне звернення на адресу Прем’єр-міністра України щодо підтримки пілотного проекту пошуку і видобутку вуглеводнів на основі угод про розподіл продукції за участі НАК “Нафтогаз” та міжнародних компаній інвестора оператора угоди”.

Завтра це питання обговорюватимуть на засіданні у Харкові.

“Я маю надію, що за участі та зусиллями двох областей, в яких добувається 90% газу України, ми зможемо досягти результатів, щоб наші місцеві громади отримували відповідні кошти на розвиток своїх територій”, – підсумував Пісоцький.

dsc_0047

Радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимир Ігнащенко детально розповів як схема може працювати на цих площах і про що йдеться у конкретних цифрах.


dsc_0049

dsc_0044

dsc_0037

dsc_0030

dsc_0029

dsc_0025

dsc_0022

dsc_0020

dsc_0014

Перейти до вмісту