Ви тут:
Суспільство Україна 

ProZorro вже заощадила більше 8 млрд грн у публічних закупівлях, – Максим Нефьодов

ProZorro вже заощадила більше 8 млрд грн у публічних закупівлях, – Максим Нефьодов

5512069

У 2016 році реформа публічних закупівель досягла значних результатів. Загальна економія завдяки використанню системи ProZorro вже перевищила 8 млрд грн, що значно більше планового показники економії (5 млрд грн) на цей рік. Про це повідомив Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов під час третьої міжнародної конференції «Реформування публічних закупівель в Україні».

Максим Нефьодов нагадав, що у 2016 році набув чинності новий Закон «Про публічні закупівлі», який докорінно змінив практику проведення закупівель, перевівши їх в електронний формат. Значний прогрес було досягнуто в сфері моніторингу закупівель: було оновлено модуль статистики bi.prozorro.org. Крім того, за підтримки Transparency International Україна стартував портал DoZorro.org, який дозволяє кожному зробити свій внесок у моніторинг тендерів. Пише Урядовий портал.

“Наші принципи, підходи, а також IT-розробки отримали найвищу міжнародну оцінку. СистемаProZorro перемогла у найбільшій премії у сфері закупівель World Procurement Awards. На базі ДППрозорро” ми створюємо інноваційну ІТ-компанію міжнародного рівня. І сьогодні ми ділимося успішним досвідом як в інших сферах (наприклад, проект ProZorro.Продажі), так і в інших країнах», – додав Максим Нефьодов.

За його словами, освіта і професіоналізація закупівель буде мати ключове значення для реформи і в 2017 році. “Ми запускаємо вже 4 навчальний онлайн-курс, а спільно з Київською школою економіки ми плануємо реалізувати спеціальний курс для закупівельників. До того ж, днями розпочався проект з централізації закупівель. Вже з нового року замовники зможуть добровільно передавати частину своїх закупівель на ЦЗО», – зазначив Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

Юджин Стюарт, керівник Проекту ЄС, сказав: “Попередні конференції суттєво допомогли у визначенні пріоритетів і необхідних напрямків реформування системи публічних закупівель в Україні. У цьому році ми зосередимося на нещодавніх досягненнях, нових питаннях і викликах, що дозволить учасникам реформи проаналізувати прогрес за минулий рік, обговорити необхідні корективи і наступні кроки для подальшого узгодження української системи публічних закупівель зі стандартами ЄС”.

Він додав, що, хоча 2016 рік був важливим роком для реформи, 2017 обіцяє бути настільки ж цікавим, враховуючи заплановані в рамках Стратегії реформи (2016-2022) ініціативи, призначені для підвищення ефективності українських держзакупівель і посилення довіри з боку суспільства. (Детальна презентація – за посиланням: http://bit.ly/2gfUCpB).

Третя Міжнародна конференція щодо публічних закупівель на тему «Реформування публічних закупівель в Україні – нові досягнення та нові перешкоди та виклики» була організована проектом ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС» спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Конференція зібрала 140 міжнародних та українських фахівців, які обговорили досягнення, труднощі та подальші кроки процесу імплементації Стратегії реформування публічних закупівель

Проект «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС» розпочав діяльність у Києві в листопаді 2013 року та триватиме до листопада 2017 року. Робота Проекту спрямована на підтримку розвитку системи державних закупівель у відповідності до стандартів ЄС. Проект фінансує ЄС та втілює консорціум на чолі з компанією Crown Agents Ltd.

Перейти до вмісту