Ви тут:
Прес-релізи 

Зарплата в «конверті»? Подумайте про наслідки

Зарплата в «конверті»? Подумайте про наслідки

Відповідно до  законодавства право громадян на соціальний захист у нашій державі гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок сплати єдиного внеску громадянами, підприємствами, установами й організаціями.

Розмір пенсії за віком залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески до Пенсійного фонду України. До страхового стажу для обчислення розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця й у повному обсязі сплачені страхові внески до Пенсійного фонду у розмірі не менше мінімального страхового внеску, обчисленого з мінімальної заробітної плати.    Нажаль, чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати на невелику зарплату, а часом і зовсім не декларуючи оплату їхньої праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в «конвертах». У цьому випадку мова йде про «тіньові» заробітки, з яких не сплачуються податки і не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. В результаті, погодившись на одержання зарплати в «конвертах», більшість людей не задумується, що свідомо обкрадають самі себе.

Одержуючи зарплату в «конверті», працівник  теж здійснює серйозне правопорушення – фактично, він сприяє роботодавцю  порушувати законодавство, та позбавляє себе гідної пенсії в майбутньому, оскільки низька  заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

Якщо роботодавець віддає Вам зарплату у «конверті» без оформлення трудового договору, без внесення відповідного запису про роботу в трудову  книжку, якщо Ваша зарплата нарахована по відомості менша, ніж  «вміст у конверті», Вас обкрадають!

Не думайте, що для Вас це не має значення! Знайте, що через Вашу мовчазну згоду Ви втрачаєте офіційну щомісячну зарплату, виходячи з якої буде призначатися трудова пенсія; суму допомоги по тимчасовій непрацездатності в зв’язку з хворобою (лікарняні), а жінки – ще і допомогу по вагітності і пологах; допомогу по безробіттю, розмір якої залежить від Вашого офіційного середньомісячного заробітку та  інші соціальні виплати.

Думати, що все це  «не про Вас» – велика помилка! Не давайте себе обманювати!

Державна податкова інспекція у м. Полтаві наголошує на тому, що всі підприємства, установи, організації, а також суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати працівникам, повинні дотримуватись чинного законодавства України та несуть відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків. Невиплата заробітної плати працівникам або виплата у розмірі, меншому за встановлений розмір мінімальної заробітної плати є грубим порушенням Законів України, яке підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальність.

Кожен громадянин повинен мати інтерес у легалізації заробітної плати та офіційному працевлаштуванні, адже це – запорука соціальної підтримки громадянина в будь-який час.

Відділ організації роботи Державної податкової інспекції у м. Полтаві

Перейти до вмісту