Ви тут:
Медицина Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Віктор Лисак розповів, як працює система охорони здоров’я в Хорватії

Віктор Лисак розповів, як працює система охорони здоров’я в Хорватії

dscn0167

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації Віктор Лисак провів нараду з фахівцями Департаменту.

Він розповів про результати навчальної поїздки до Республіки Хорватія у складі делегації фахівців Міністерства охорони здоров’я України, директорів департаментів та управлінь охорони здоров’я регіонів нашої держави, які беруть участь у реалізації субпроектів Проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Віктор Петрович розповів про особливості діяльності системи охорони здоров’я Республіки Хорватія, яка складається з 21 регіону із загальною чисельністю населення майже 4,5 мільйона жителів. Він звернув увагу на те, що середня тривалість життя у країні складає 86 років!

Незважаючи на те, що в 1990-ті роки в країні відбулася приватизація медичних установ, їх діяльність контролюється державою. Більшість медичних закладів первинної ланки є приватними, проте частина з них знаходиться у власності муніципалітетів. Всі установи вторинної ланки (стаціонари і госпіталі) знаходяться в муніципальній власності, а установи високотехнологічної медичної допомоги є державними. З 2009 року в країні дозволено державно-приватне партнерство, в рамках якого муніципальні та окружні влади проводять для приватних медичних установ тендери на надання певних видів первинних медичних послуг. Це дозволило підвищити якість цих послуг і зміцнило роль муніципалітетів в організації первинного медичного обслуговування.

Наразі Міністерство охорони здоров’я та соціального забезпечення Республіки Хорватія має 13 підрозділів. Функціонує Інститут громадського здоров’я, до складу якого входять 21 районних центрів громадського здоров’я. Медичні допомога хорватам надається у 61-й лікарні та 49-ти центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Делегація з України, відвідуючи медичні заклади Хорватії, мала змогу ознайомитися з особливостями впровадження споріднених клініко-статистичних груп, роботою центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Відбулося детальне ознайомлення з принципами фінансування у місцевій галузі охорони здоров’я. Учасники делегації дізналися, що з початку 2000-х років витрати на охорону здоров’я в країні щорічно зростають. У 2012 році вони склали 6,8% ВВП – це менше, ніж у багатьох інших європейських країнах. У 2013 році на охорону здоров’я було витрачено 17,6% державного бюджету, і 91% цих коштів було спрямовано на фінансування медичних послуг, що надаються в рамках обов’язкового медичного страхування. У структурі всіх витрат на охорону здоров’я державні кошти складають 82,32% – це більше, ніж у багатьох інших країнах Європи. У перерахунку на душу населення витрати на охорону здоров’я в Хорватії складають $ 1410 на рік (для порівняння: найбільші в Європі витрати на медицину в Люксембурзі – $ 6340 на рік).

Основою охорони здоров’я Хорватії є система обов’язкового медичного страхування (ОМС): всі громадяни країни та іноземці (включаючи всіх членів сім’ї), які проживають в країні більше 3 місяців, зобов’язані мати поліс ОМС. У 1993 році в країні було створено Хорватський фонд медичного страхування (CHIF), який є єдиним страховиком в системі обов’язкового медичного страхування і основним закупником медичних послуг.

За безробітних громадян та пенсіонерів з доходом менше середньої заробітної плати внески ОМС оплачуються з держбюджету.

Крім того, українські фахівці мали змогу на власні очі побачити як працюють приватно практикуючі та звичайні лікарі. Особливістю обох видів надання медичних послуг є значний розвиток електронного документообігу та поширення ІТ-технології. Це є одним з безперечних переваг хорватської медицини. Діюча програма E-Health дозволяє економити гроші та папір, а головне – час, який лікар може витратити на прийом чергового пацієнта. Крім очевидних переваг (на кшталт скорочення часу очікування медичної допомоги), така система покращує фінансові показники лікарень і зводить бюрократизм до значно менших показників. У центральну систему охорони здоров’я країни зав’язані не тільки лікарні та поліклініки, а й аптеки. Обслуговування кожного пацієнта здійснюється завдяки пластиковій картці медичної страховки. Її функції багатогранні – в ній зберігаються дані про пацієнта, рецепт і навіть можливість оплати ліків в аптеках. Фармацевт завдяки карті бачить виписані для пацієнта рецепт від лікаря, а оплата, здійснена за допомогою карти, відбувається в рамках страхового лікарського забезпечення (тобто отримати ліки за рахунок держави можна в разі, якщо препарат знаходиться в прийнятому законодавством списку безкоштовних або пільгових ліків). У аптечній мережі ліки відпускаються лише за рецептом лікаря.

У разі, якщо пацієнт перебуває на лікарняному, то 43 дні за це оплачує підприємство чи установа, де він працює.

У амбулаторії сімейної медицини працюють 3 лікарі та 3 медичні сестри. На території центрів первинної медико-санітарної допомоги працюють патронажні медсестри.

Відвідуючи ряд лікарень міст Хорватії, делегація дізналася про особливості роботи медиків у лікуванні пацієнтів, зокрема – на «стаціонарі одного дня».

Підсумовуючи свою розповідь, директор ДОЗ В.Лисак акцентував увагу своїх колег на можливості використання деяких позитивних та ефективних елементів діяльності хорватської охорони здоров’я до полтавських реалій.

Прес-центр ДОЗ Полтавської ОДА

Перейти до вмісту