Ви тут:
Відео Головне Культура Полтавщина Суспільство 

Проект UKRAЇNER презентуватиме полтавців за кордоном

02До Кременчука завітали автори та творці нового  всеукраїнського проекту — UKRAЇNER ЕКСПЕДИЦІЯ.

У Полтаві презентація проекту відбудеться 11 листопада.

Молоді хлопці через портретні документалки блогер та письменник Богдан Логвиненко, оператор Дмитро Охріменко, фотограф Тарас Ковальчук прагнуть розказати українцям про те, ким останні насправді є, змотивувати повірити в себе, «зшити» націю та презентувати її іноземцям.

Хлопці сподіваються продемонструвати істинне обличчя українців цілому світові — не у «підмальованому» вигляді, а такими, якими ми дійсно є і якими далеко не завжди себе усвідомлюємо — роботящими, талановитими і надзвичайно красивими.

Знімати красу української нації прийшов час і на Полтавщині. Кременчук став першим містом, яке про це дізналося буквально з вуст кураторів проекту.

Проект триває 4 місяці від моменту власного старту. За цей час було відзнято близько 50 відеоробіт, серед яких ефіри побачить, вірогідніше за все, десь дві третини сюжетів. У майбутньому зйомки триватимуть впродовж півтора або навіть двох років. Планується відзняти всі без виключення регіони України.

Кожен з фільмів планується перекладати 5 мовами. Побачити їх можна на офіційному сайті проекту чи на youtube:

  

Вже викладено кілька змонтованих документалок про жителів Закарпаття. І Полтавщині пощастило стати наступним регіоном авторів проекту.

До речі, хлопці звертаються по допомогу і просять поради, адже хто краще за нас, місцевих аборигенів, знає своїх власних «видатних маленьких українців» в обличчя. Інформацію про цікавих людей, які є першопрохідцями чи навпроти — справжніми майстрами у певній справі чи ремеслі, можна надсилати на редакційну пошту проекту: [email protected].

02

В основі своїй проект UKRAЇNER є волонтерським. Його створили люди, які перш за все прагнуть втілити ідею «пробудження» української самосвідомості через документальні відеороботи про вартих уваги, втім нікому досі не відомих і скромних українців. Підтримку проекту надають партнерські організації, які допомагають хлопцям фізично пересуватися країною та зупинятися на відпочинок. Проект не є комерційним.

Волонтерською допомогою живе і сторона технічної реалізації зйомок, адже утрьох хлопці навряд чи встигали би знімати, монтувати, писати статті та лонгріди, робити розшифровку відео, вести відео-блоги, займатися пошуком нових локацій та героїв, менеджментом проекту в цілому і таке інше. В усьому цьому їм допомагають зацікавлені проектом і небайдужі друзі та професіонали-однодумці.

02

— Бува, потрапляємо кудись в село на периферію, там народ жаліється, мовляв у столиці добре жити, все є і все можна. Ми приїздимо до Києва, і народ там ниє, мовляв, як складно і противно жити, скрізь одна конкуренція! От ми їздимо так і дивуємось, чого людям скрізь не вистачає і все не так, і все не те? Насправді, все залежить від тебе самого. Як тобі бути — ти завжди обираєш сам. Про це ми і знімаємо наше кіно, — Дмитро Охріменко, оператор, співавтор проекту.

— Вже в перші кілька хвилин буває зрозуміло, чи вийде фільм, чи вдасться сюжет, чи маємо героя. Бо коли в людини світяться очі — це означає, вона робить те, що любить. Це стає очевидним одразу. Такі люди передають любов у тому, чим займаються, до інших. Саме про таких людей ми прагнемо розказати світові, бо вони — українці. Минулого тижня я був на літературній презентації у Берліні, багато говорив про наш проект. Німці та українська діаспора прекрасно його розуміють, сприймають і підтримують ідейно. Багато хто серед знайомих нам людей долучається до співпраці і на волонтерських засадах, наприклад, перекладає фільми іноземними мовами, щоби і за кордоном могли дізнатись про Україну! — письменник, журналіст Богдан Логвиненко, співавтор проекту.

— Ми виступаємо за органічні репости і водночас абсолютно не проти розширення нашої глядацької аудиторії. Втім ті канали, які вже пропонували нам співпрацю, нам не надто пасують. Знаєте, ситуація така, що медіа часто вимагають певної форматності від авторів. А ми не хочемо сидіти в кадрі з чашечкою «Nescafé» замість липового чаю, або типу ненав’язливо розказувати про те, який чудовий зв’язок у «Київстар».

Сьогодні ми – незалежні автори, які в першу чергу орієнтуються на якість продукту, за що дуже вдячні всім, хто допомагає нам у творенні UKRAЇNER ЕКСПЕДИЦІЯ, і сподіваємось, так буде і надалі! — Тарас Ковальчук, фотограф, співавтор проекту.

Презентували проект у кременчуцькому альтернативному культурному центрі #Adapter, пише Gazeta.net.ua

 

 

Перейти до вмісту