Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Рівень безробіття на Полтавщині знизився, і становить 2 %, – Клавдієва

Рівень безробіття на Полтавщині знизився, і становить 2 %, – Клавдієва

dsc_0044

У Полтавській області за останні 10 місяців знизився рівень безробіття, і становить наразі 2%, 18 тис. осіб перебувають на обліку. Про це, під час апаратної наради у голови Полтавської ОДА, повідомила директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

“Робота робочих груп проводиться по двох напрямках: по-перше, як інформаційно-роз’яснювальна та аналітична, по-друге, у формі проведення обстежень роботодавців. За результатами якої, у добровільному порядку легалізовано 886 робочих місць (м. Кременчук – 240 робочих місць, Семенівський – 117, Козельщинський – 107, Чорнухинський – 53, Новосанжарський – 50 та Диканський – 35, райони.). У ході проведення інформаційно-роз’яснювальної та аналітичної роботи не легалізовано жодного робочого місця у 12 районах та 1 місті області (м. Миргород). В інших містах і районах даний показник змінюється від 1 до 10 робочих місць. Зазначене свідчить про низький рівень відповідальності та відсутність ефективної взаємодії між структурними підрозділами, що входять до складу місцевої робочої групи”, – сказала Клавдієва.

dsc_0045

За її словами, з початку року місцеві робочиі групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення здійснили 1945 обстежень роботодавців: м. Кременчук – 764 обстеження, Козельщинський – (133 од), Карлівський – (128 од.), Новосанжарський – (106 од.) та Котелевський – (104 од.) райони). Жодного робочого місця цьогоріч не легалізували на Лохвиччині та у Полтаві.

“За результатами обстежень у добровільному порядку легалізовано 534 робочих місця. Найкращі показники – м. Кременчук, Диканський, Новосанжарський, Козельщинський та Семенівський райони; низькою залишається ефективність обстежень у м. Лубни (обстежень – 26, легалізовано – 0 робочих місць), відповідно у Лубенському (13 – 0), Гребінківському (6 – 0), Гадяцькому (3 – 0), Миргородському (4 – 0), Шишацькому (1 – 0), Великобагачанському (12 – 3), Оржицькому (13 – 2), Пирятинському (18 – 1), Решетилівському (22 – 3) та Карлівському (122 – 2) районах). Дані показники свідчать, що окремими головами райдержадміністрацій та міськвиконкомів, як керівниками місцевих робочих груп, не проводиться відповідний аналіз результатів роботи, незважаючи на те, що діяльність робочих груп Кременчуцького, Миргородського, Решетилівського районів та м. Полтава розглядалась на засіданнях обласної робочої групи. Місцеві робочі групи не в повній мірі використовують Методичні рекомендації щодо реалізації заходів із виведення заробітної плати з тіньового сектору економіки та легалізації найманої робочої сили”.

Клавдієва зазначила, що за результатами проведених документальних перевірок додатково донараховано податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб у сумі 10112,4 тис. грн. та єдиного внеску у сумі 772,3 тис. грн.

“Завдяки вжитим заходам суб’єктами господарювання додатково оформлено трудові відносини з 2435 працівниками, що забезпечило додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску в сумі 855,3 тис. грн. За підсумками 10 місяців управлінням Держпраці у Полтавській області виявлено 108 суб’єктів господарювання, які використовують найману працю без належного оформлення трудових відносин, під час проведених перевірок виявлено 39 осіб, які працювали без укладення трудового договору у 26 роботодавців, 155 осіб – допущено до роботи без повідомлення органів Державної фіскальної служби у 82 роботодавців. Робота з легалізації найманих працівників має бути сфокусована не тільки на обстеженнях, а найголовнішим напрямком є створення нових робочих місць”, – сказала Катерина Клавдієва.

dsc_0038

У свою чергу голова Полтавської ОДА Валерій Головко, наголосив, що система зайнятості в Україні пережила себе.

“Система зайнятості сьогодні не стимулює людей до пошуку роботи та отримання додаткової освіти. Сьогодні ми не можемо дати можливості людині реалізуватися у тій професії, яку вона хоче отримати. Давайте визнаємо, що сиситема не працює. Вона себе пережила. Будемо думати разом, що ми можемо зробити для того, аби механізм запрацював”, – підсумував Головко.

dsc_0007

dsc_0006

dsc_0016

dsc_0019

dsc_0047

Перейти до вмісту