Ви тут:
Головне Суспільство ТОП-новина Україна 

Проект “Незламні”: у Києві відкривається виставка до 83-х роковин Голодомору

Проект “Незламні”: у Києві відкривається виставка до 83-х роковин Голодомору

net-1

24 листопада відкривається виставка до 83-х роковин Голодомору. У новій експозиції Українського інституту національної пам’яті — 15 історій про тих, кого не зламав Голодомор. Про це повідомляють у прес-службі УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ.

«Україну можемо втратити!» — писав переляканий Сталін влітку 1932 року. Він боявся втратити Україну як ресурс, без якого побудова могутньої індустріальної імперії, здатної завоювати світ, залишалася б тільки мрією.

Щоб не втратити, він вирішив стратити Україну. Стратити як уособлення всього, що ненавидів диктатор — свободи, самодостатності, культурної унікальності.

«Вбивство цілого народу без війни у мирний час мало залякати інших, засвідчити всемогутність і безкарність «вождя народів». Голод не лише забрав життя у мільйонів українців, але вбив їх як українців: ті, хто вижили добровільно позбавлялися власної мови, культури, традицій, переплавлювалися у безликий «совєтський народ», – розповідає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Але геноцид зламав не усіх. Серед тих, хто вижили фізично, були й такі, хто не дав знищити себе духовно. Про цих людей – наш новий проект «Незламні».

Вони зуміли реалізувати себе, попри травму пережитого у 1932-1933-му, і всупереч несприятливим обставинам радянської дійсності наступних років. Вони стали художниками, письменниками, досягли успіхів у науці та техніці.

Хтось, як Василь Барка, бачив метою свого подальшого життя донести світові правду про Голодомор, а хтось, як Олесь Гончар, тримав біль пережитого у своєму серці і збагачував своїми творами українську літературу. Інші, як Микола Руденко чи Олекса Тихий, ставали до відкритої боротьби із режимом. У кожного з тих, кого не зламав Голодомор, був свій шлях. Але, вони зберегли у собі здатності творити нове.

Ці чоловіки та жінки знали, що  живуть не лише за себе, але й за мільйони інших, вбитих фізично чи духовно. Знали, що несуть в собі унікальну культуру, яку мають врятувати, щоб зберегти різноманітність світу.

Завдяки їм Сталін програв — Голодомор не зламав України.

Після десятиліть нищення, Незламні звелися на ноги і у 1991-му поставили крапку в історії створеної Сталіним імперії. І сьогодні Україна впевнено зупиняє спроби відродити цю імперію. Впевнено захищає рубежі свободи — свободи власної, свободи Європи.

Бо ми народ, який не зламали геноцидом.

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», національний комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, Центр досліджень визвольного руху.

Дизайн: Ганна Беркутова.

До уваги журналістів — більше про тему вшанування, а також перелік фахівців для коментування ви можете знайти на сайті Інституту національної пам’яті. За контактами просимо зв’язуватися із прес-службою.

Матеріали для завантаження доступні за лінком.

Програма заходів Українського інституту національної пам’яті до 83-х роковин Голодомору за посиланням.

 

Перейти до вмісту