Ви тут:
Головне Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавська майстриня потрапила до Книги рекордів України

Полтавська майстриня потрапила до Книги рекордів України

dsc_0009

Заслужений майстер народної творчості України Ольга Літус потрапила до національного реєстру рекордів України. Її рекорд — 16 флорамозаїчних панно, майстерно виготовлених із понад 500 насінин гінко-білоби.

В ексклюзивному інтрев’ю “Новинам Полтавщини” Ольга Літус розповіла, що сертифікат отримала під час персональної виставки “Сичі в гаю перекликались” у Національному музеї літератури України в Києві. В експозиції – 36 флоромозаїчних об’ємних панно, серед яких 16 робіт, виготовлених із насіння гінко-білоби.

До речі, організацією виставки майстрині у столиці, зокрема її фінансуванням, займався депутат Полтавської обласної ради Валерій Прядко.

“Навесні, 3 березня, на відкритті моєї виставки у Полтаві Валерій Прядко пообіцяв, що спробує посприяти, аби про ці панно дізналось якомога більше людей в Україні та світі. І ось, свою обіцянку він виконав. Я написала листа голові обласної ради Олександру Біленькому, аби він на найближчій сесії обласної ради висловив подяку та вручив моєму партнеру-благодійнику документ “Рекорд з національного реєстру України”, – наголосила Ольга Літус.

Таке захоплення виникло у майстрині 15 років тому. Нині ж аналогів її полотен у світі немає. У 2014 році отримала патент на свій винахід.

“Особливість – насіння та кісточки приклеєні до основи під кутом 35, 45 та 90 градусів й розписані трьома кольорами. Це й відрізняє мої роботи від інших. Використовую насіння дині, огірка, кавуна, вишні, абрикоси, сливи, аличі, обліпихи, проса та гінко-білоби. На одне панно, залежно від розміру, витрачаю близько місяця, працюючи по 12 годин на добу”, – розповіла Ольга Літус.

До речі, інформацію про Ольгу Літус можна знайти в Енциклопедії сучасної України.

dsc_0003

Перейти до вмісту