Ви тут:
Головне Суспільство Україна 

Гаазький трибунал назвав ситуацію у Криму міжнародним збройним конфліктом

Гаазький трибунал назвав ситуацію у Криму міжнародним збройним конфліктом 

gettyimages-452562772_edited-1

Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал, Нідерланди) вважає ситуацію в аннексованому Криму рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією.

Про це йдеться в щорічному звіті попереднього розслідування прокурора міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда, оприлюдненому 14 листопада, про це з посиланням на «Українські новини» пише ZIK.UA.

Наголошується, що канцелярія прокуратури трибуналу розглянула звернення України про розслідування цієї ситуації.

«Згідно з останніми даними, ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією. Цей міжнародний збройний конфлікт почався не пізніше 26 лютого, коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України», – сказано в звіті Гаазького трибуналу.

Право міжнародних збройних конфліктів застосовується до цієї ситуації і після 18 березня 2014 року в тій мірі, в якій події на території Криму і Севастополя будуть рівнозначні триваючому станом окупації.

На думку суду, встановлення факту правомірності початкової інтервенції, яка спричинила за собою окупацію, не потрібне. Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.

Канцелярія прокурора МКС також має інформацію про утиски кримських татар на півострові, насильницькому переміщенні 179 заарештованих осіб на територію РФ, примусові мобілізації на військову службу жителів Криму.

Прокурор суду вирішила продовжити в наступному році збір доказів щождо цієї ситуації.

Як повідомлялося, 8 вересня 2015 року Україна повідомила Міжнародний кримінальний суд про визнання його юрисдикції щодо вчинення злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Росії та керівниками самопроголошених республік «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка», які призвели до особливо важких наслідків і масового вбивства українських громадян. 

Перейти до вмісту