Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство 

До Дня української писемності та мови полтавці написали диктант національної єдності

До Дня української писемності та мови полтавці написали диктант національної єдності

img_0329

Сьогодні, 9 листопада, в Україні свято української мови та писемності, в честь якого відбулася традиційна акція написання Всеукраїнського диктанту національної єдності. Ця традиція розпочалася на початку 2000 року і триває вже 16 років. Метою цього диктанту є покращення та розвиток української мови серед населення нашої країни.

img_0317

Відбувається все так: диктант транслюють по радіо в ефірі Національної телерадіокомпанії України, а також по телебаченню – у прямому ефірі UA Перший Національний та на їхньому каналі на YouTube. А потім кожен перевіряє себе на помилки. Цього року текст диктував доцент Київського університету ім. Б. Грінченка – Олександр Авраменко.

Полтавська обласна бібліотека імені О. Гончара запросила всіх охочих до колективного написання цього диктанту.

img_0316

“Диктант лунає по українському радіо, диктує його Олександр Авраменко. Це його авторський текст, який не знайдеш ні в яких посібниках та ніде в Інтернеті його немає. Диктант можна перевіряти після написання сьогодні і завтра і надсилати його на українське радіо та вже через 2 дні текст буде оприлюднений і кожна людина може зрозуміти чи зробила вона помилки чи ні. Диктант, той що був надісланий, перевіряється на українському радіо і якщо немає жодної помилки то ці люди будуть мати винагороди. Звісно ці нагороди пов’язані з українською книгою, українським словом, то будуть авторські подарунки з автографами. Результати будуть повідомлені в окремому випуску передачі присвячені національному диктанту. А ми всі з нетерпінням чекаємо на текст, щоб перевірити себе”, – сказала провідний бібліотекар відділу соціально-культурної роботи Вікторія Піскова.

img_0305

«Також «бібліотека» підготувала солодкі сюрпризи, які не лише солодкі та приємні а ще й приємні бо там кожна людина побачить. Це залучить до нас ще більше людей та надасть наснаги для наших учасників.» – продовжує Вікторія. Вона побажала всім учасникам всього найкращого та завершила своє привітання цитатою Василя Шкляра про нашу мову: «Найсильніший герой сучасної історії – це наша мова, бо пережила дуже багато всього». Та від себе додала «Звичайна людина не може впливати на багато всього в житті: на ціни, на зарплати, на субсидії, на політиків… але ми завжди можемо говорити своєю рідною мовою».

img_0298

Щоб перевірити свою роботу потрібно відправити її на Українське радіо у паперовому або електронному вигляді. Паперові роботи потрібно надіслати на адресу Хрещатик, 26, Київ — 1, 01001, електронні — [email protected].

Як повідомляє прес-служба Українського радіо, у випадку паперових версій, будуть перевірятися лише диктанти, які надіслані 9 і 10 листопада (за поштовим штемпелем). Електронні листи мають містити відскановані чи сфотографовані копії написаних від руки диктантів і повинні бути надісланими не пізніше 12:00 10 листопада.

img_0289

img_0284

img_0283

img_0281

img_0280

Перейти до вмісту