Ви тут:
Прес-релізи 

Які перевірки може проводити контролюючий орган

Державна податкова інспекція у м.Полтаві нагадує, що контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Камеральні та документальні перевірки проводяться контролюючим органом в межах його повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених Податковим кодексом України (далі ПКУ), а фактичні перевірки – ПКУ та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючий орган.

 Документальні планові перевірки

Тривалість їх проведення не повинна перевищувати:

 30 робочих днів – для великих платників податків,

 10 робочих днів – для суб’єктів малого підприємництва,

 20 робочих днів – для інших платників податків.

Ці строки можуть бути продовжені за рішенням керівника контролюючого органу, але не більш як на 15 робочих днів для великих платників податків, 5 робочих днів – для суб’єктів малого підприємництва,  10 робочих днів – для інших платників податків.

 Документальні позапланові перевірки

Тривалість таких перевірок не повинна перевищувати:

 15 робочих днів для великих платників податків,

 5 робочих днів – для суб’єктів малого підприємництва;

 10 робочих днів -для інших платників податків.

Продовження строків їх проведення можливе за рішенням керівника контролюючого органу не більш як на 10 робочих днів для великих платників податків, на 2 робочі дні – для суб’єктів малого підприємництва та 5 робочих днів для інших платників податків.

 У разі неможливості проведення перевірки платника податків у разі втрати або пошкодження первинних документів бухгалтерського обліку, терміни проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення та надання документів до перевірки, а якщо оригінали документів з питань обчислення і сплати податків було вилучено правоохоронними органами – до дати отримання копій документів або забезпечення доступу до них.

Законодавство передбачає, що проведення документальної виїзної планової та позапланової перевірки великого платника податків може бути зупинено за рішенням керівника органу ДФС на строк, що не перевищує 30 робочих днів, а в разі необхідності проведення експертизи, отримання інформації від іноземних державних органів щодо діяльності платника податків, завершення розгляду судом позовів з питань, пов’язаних з предметом перевірки, відновлення платником податків втрачених документів перевірка може бути зупинена на строк, необхідний для завершення таких процедур.

Результати зазначених перевірок оформлюються у формі акта (у разі встановлення під час перевірки порушень) або довідки (якщо такі порушення відсутні), які складаються у двох примірниках, підписуються посадовими особами органу ДФС та платниками податків або їх законними представниками.

Перейти до вмісту