Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Миргороді вшанували пам’ять жертв масового розстрілу

У Миргороді вшанували пам’ять жертв масового розстрілу

img79c9d364f053c3e60688d2a19dcd82e1

До 75–ї річниці масового розстрілу мирних громадян Миргорода біля монументу  Скорботна мати  відбувся мітинг–реквієм. Про це повідомили у Миргородській міській раді.

Звертаючись до учасників заходу перший заступник міського голови Сергій Швайка зазначив, цю трагічну дату місцеві мешканці називають миргородською трагедією. У роки окупації України було розстріляно понад 200 мирних громадян: військовополонених, підпільників, партизанів, заручників, а також тих, хто чимось не догодив владі „вищої раси”. Нацисти на цьому місці розстріляли громадян за національною та ідеологічною належністю. Нагадуванням про звірства нацистів є меморіал, який цьогоріч відновили, та людська пам’ять земляків про криваву сторінку історії.

Представники Миргородської та Лубенської єврейських громад: Михайло Рутгайзер та Михайло Шамес назвали прізвища мучеників страшного злочину. Краєзнавець Людмила Розсоха розповіла історичні факти розправи над миргородцями у роки Другої світової війни. Місцева поетеса Наталія Харасайло цитувала поезію, а діти від європейської громади запалили свічки і прочитали поминальну молитву. До цього заходу виготовили іграшки дітям-мученикам 1941-го року.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять безвинних закатованих миргородців 28 листопада 1941 року. 

Перейти до вмісту