Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Котелевський адвокат допоміг шестирічному хлопчику захистити свої спадкові права

Котелевський адвокат допоміг шестирічному хлопчику захистити свої спадкові права

Logo_A4_1_misk_v0До Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в інтересах малолітнього громадянина К. 2010 року народження звернулась мати хлопчика, – громадянка В. Сімя проживає в селищі Котельва Полтавської області. Звернення було обґрунтоване тим, що вона та її колишній чоловік і батько їх спільного сина були співвласниками трактора. Після смерті колишнього чоловіка, відкрилась спадщина, і їх спільний малолітній син є спадкоємцем після смерті свого батька в спадковому майні. Проте, яким чином захистити права свого сина вона не знає, коштів для оплати гонорару адвокату вона не має, тому просила надати їй безкоштовну вторинну правову допомогу.

Враховуючи те, що мати малолітнього громадянина К. є малозабезпеченою особою, Першим полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та призначено адвоката за рахунок держави Якименка Валерія.

Адвокат допоміг родині зібрати необхідні документи, підготував позовну заяву до суду та представив інтереси клієнта в суді.

Завдяки вірно обраній правовій позиції та професіоналізму, рішенням Котелевського районного суду Полтавської області вимоги громадянки В. в інтересах малолітнього сина були задоволені в повному обсязі: визнано за громадянином К. 2010 року народження право власності на спадкове майно після померлого в 2014 році батька.

Норми, які були використані для прийняття рішення:

Статтями 1216-1217 ЦК України передбачено, що спадкування є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з ч. 3 ст. 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємців права на спадщину.

Згідно з ст. 392 ЦК України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Спадкоємцями на підставі ст. 1261 ЦК України які прийняли спадщину відповідно до вимог ч.4 ст. 1268 ЦК України є малолітні, неповнолітні діти померлого.

Перейти до вмісту