Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство 

Історія успіху: в Пришибській ОТГ за власні кошти будують водогін, реставрують багатоквартирні будинки та купляють шкільні автобуси

с.Кобелячок Дитячий майданчик

Нещодавно минув рік з часу створення Пришибської об’єднаної територіальної громади. За цей час в житті мешканців населених пунктів, які об’єдналися, відбулося чимало кардинальних змін. Про головні з них розповіла Пришибська сільська голова Валентина Городянко. Вона зазначає, коли об’єднувалися із селом Кобелячок та населеними пунктами, що входили до колишньої Кобелячківської сільської ради, не сподівалися, що одразу стане легко і впаде манна небесна, знали, треба засукати рукави та ставати до роботи. Тож результати такого підходу не забарилися, за рік що минув є чим пишатися.

с.Пришиб вуличне освітлення

До складу Пришибської територіальної громади входить 5 населених пунктів. Проте, незважаючи на невеликий розмір, громада має вагомі результати. На них вплинула і бюджетна децентралізація, і збільшення об’єднаного бюджету, і допомога підприємства-важковаговика ( гірничо-збагачувального комбінату), що знаходиться неподалік ОТГ.

Наразі в ОТГ добігають кінця роботи зі зведення магістрального водогону між трьома селами. Громаді він обійшовся в 11,5 млн грн. До слова, кошти на його зведення виділені з місцевого бюджету. Також облаштовують вуличний водогін в селах Роботівка і Пришиб.

На фінальному етапі зведення водогону на вулиці Набережній в селі Пришиб, – розповідає Валентина Городянко. – Фінансується його будівництво за кошти інвестора (гірничо-збагачувальний комбінат) – це 4 мільйони гривень та ті, які виділила держава на розвиток інфраструктури – це 2,5 мільйони гривень.

Реконструкція Дошкільного навчвльн6ого закладу Чебурашка2

За рік життя в об’єднаній громаді в селі Кобелячок вдалося вирішити одне з найболючіших питань – за кошти ПРООН проведено вуличне освітлення.

Встановили дві автобусні зупинки, одну Кобелячку, іншу – в Маликах.

У селі Кобелячок тривалий час не вивозили тверді побутові відходи. Зараз вивозимо і тверді, і рідкі відходи, – продовжує розповідати Валентина Городянко. – Також тут провели реконструкцію братської могили, обгородили центральне кладовище. Увели посаду працівника з благоустрою, який наводить лад в селі та підпорядковується комунальному підприємству, яке ми створили в нашій громаді.

с.Роботівка Дитячий майданчик

Потурбувалися в ОТГ і про наймолодших. У Кобелячку та Роботівці встановили дитячі майданчики. А в Пришибі нещодавно відкрили відреконструйований ДНЗ «Чебурашка».

Провели реконструкцію системи опалення та вентиляції у загальноосвітній школі ( село Пришиб), придбали ще один шкільний автобус. Тепер їх у нас два, завершуємо для них будівництво гаражів, – говорить сільська голова. – До кінця року плануємо закупити лінгвістичний кабінет для проведення ЗНО з англійської мови. Увели надбавки вчителям, закупили підручники для школярів 4 класу. Також учні 1-4 клас харчуються безкоштовно.

Дитячий майданчик с.Кобелячок

На останній сесії сільської ради депутати виділили 19 тисяч гривень для укладення договору зі спеціалістами-освітянами з Києва. Вони нададуть методичну допомогу та проведуть комплексне навчання з учителями, дітьми й батьками Пришибської ЗОШ.

У Пришибській ОТГ по праву пишаються ще одним досягненням – реконструкцією житлових багатоквартирних будинків проведеною за кошти місцевого бюджету. Свого часу, після розпаду радгоспу, ці будинки, в селі Пришиб, передали на баланс сільської ради. Вони були у критичному стані, потребували термінового ремонту. Нині у відреставрованих утеплених будівлях із новою покрівлею та вікнами не впізнати старі пошарпані будинки.

Капітальне будівництво магістрального водоводу

Два будинки здали в експлуатацію, третій – завершуємо. Лише з одним будинком нам допоміг інвестор, два інших робили власними силами. У будинках поміняли покрівлю на мансардну, утеплили, вставили нові вікна, двері, утеплили підвали, лічильники перенесли із фасаду всередину. А в службових квартирах, де мешкають медики й освітяни, зробили ще й внутрішній ремонт, – підсумувала Валентина Городянко.

На перших успіхах в Пришибській ОТГ не збираються зупинятися. Нині вже мають плани на майбутнє. Зокрема розмірковують над шкільним ремонтом в Кобелячку та хочуть якнайшвидше завершити роботи зі зведення водогонів.

Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України

Реконструкція Дошкільного навчвльн6ого закладу Чебурашка1

Капітальне тбудівництво водопостачання населених пунктів Пришибської с.р.

Перейти до вмісту