Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Ірина Пашко розповіла про захист прав людини в бюро правової допомоги

Ірина Пашко розповіла про захист прав людини в бюро правової допомоги

DSC_0052-1

Бюро правової допомоги – це соціальний проект, який дає можливість захистити права людини незалежно від матеріального стану. З 1 вересня у Полтавській області працює 23  бюро правової допомоги. Вони мають статус відокремлених підрозділів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Про основні завдання, функції та послуги, які мають надавати Бюро детально розповіла начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко.

«Основними завданнями бюро є: правопросвітництво у територіальних громадах; надання безоплатної первинної правової допомоги; забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги; надання безоплатної вторинної правової допомоги (крім захисту); забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції. На бюро також покладено ряд завдань щодо регулярного розповсюдження інформації у сфері захисту прав, свобод і законних інтересів громадян; проведення тематичних семінарів, лекцій у навчальних закладах, закладах позашкільної освіти, в закладах післядипломної освіти, навчально-виховних закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; для визначених категорій громадян, зокрема, пенсіонерів, інвалідів, учасників антитерористичної операції, молоді, громадських активістів, вчителів та педагогічних працівників, медичних працівників, інших вразливих суспільних груп з метою підвищення правової свідомості, культури та освіченості населення», – наголосила Ірина Пашко.

Окрім того,бюро правової допомоги виконують значну роботу в напрямку надання  правової  інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань,  складення заяв, скарг та інших документів правового характеру; відвідують осіб похилого віку, з обмеженими фізичними можливостями за місцем їх перебування з метою надання зазначеним особам безоплатної правової допомоги.

«Також забезпечують доступ до адвокатських послуг, зокрема приймають заяви про надання безоплатної вторинної правової допомоги та здійснення представництва інтересів осіб згідно статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в судах та інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та/або складення документів процесуального характеру. Крім того, у бюро правової допомоги громадяни матимуть змогу отримати доступ до комп’ютерів з відповідним програмним забезпеченням, а працівники бюро допомагатимуть користуватися цими реєстрами Мін’юсту», – додала Ірина Пашко.

Перейти до вмісту