Ви тут:
Аналітика Економіка Полтавщина Споживач Суспільство 

Полтавцям підказали рецепт, як насправді здешевити оплату електроенергії

світлоПрем’єр-міністр Володимир Гройсман, як відомо, запропонував спосіб економії – встановити багатозонні лічильники для заощадження коштів при сплаті за електроенергію.

Він написав у соцмережах, що минулого тижня Уряд суттєво спростив процес купівлі та оформлення багатозонних лічильників та закликав усіх поширювати подібну інформацію.

 

Святослав Павлюк, голова офісу Асоціації «Енергоефективні міста України» пояснив “Hromadskeradio.org” що зміниться від цього рішення:

На сьогодні у нас є дві проблеми. Нерівність споживання: населення, котре споживає значну частину електроенергії, споживає її у піковий період: коли зранку встає і готує їсти і коли приходить додому і займається приблизно тим же.

Електроенергія з 6 до 9 вранці й ввечері є досить дорогою, в основному генерується вугільними ТЕС. Коли у нас є трохи резервних потужностей, частину цього споживання ми можемо зсунути на атомну промисловість, яка може дати трохи додаткового ресурсу.

Великим завданням є А – розподіл споживання населення, Б – вирівняти ціну. Постанова Національної комісії ще 2012 року дає можливість встановлювати дво- і тризонні лічильники.

За двозонними тарифами, диференційованими за часом з 23.00 до 7.00, споживачі платять 0.5 діючого тарифу. За тризонними ви можете отримати 0.4 від тарифу годин нічного навантаження. Ви платите повний тариф у напівпіковий період (з 7 до 8, з 19 до 22), але ви платите півтора тарифу в години максимального навантаження: з 8 до 12 ранку, від 20 до 22 вечора. Ті, хто користується електричним акумуляційним опалення, у них стоїть бак-накопичувач, вони мажуть ставити тризонний лічильник.

Проблема була в тому, що вся я процедура була дуже довгою. Ми мусили йти в Обленерго, тільки вони могли продати і поставити вам цей лічильник. Рішення, прийняте урядом, зо одного боку, має масу плюсів. З іншого, трохи незрозуміло, як працюватиме.

З плюсів рішення уряду те, що держава починає заганяти постачальників-монополістів в певні рамки. Вона починає виставляти певні умови, захищаючи права споживачів. З іншої сторони, постає питання про адміністративну здійсненність таких змін. Якщо у нас 500 000 мешканців захоче перейти на двозонні лічильники, постанова зобов’язує перейти у триденний термін, якщо споживач купив такий лічильник. Адміністративна здійсненність лишається під питанням.

З іншого боку, якщо буде більший попит, обленерго будуть зобов’язані брати додаткових людей. Їхню роботу, знову ж, потрібно оплатити.

Повної картинки я не можу сказати, але загалом це спрощує все тим, хто частину свого споживання може перенести на ніч. Для тих, хто не може, окупність буде трохи сумнівною

З іншого боку, нам вигідно максимально велику кількість споживання: пральні машини, прилади типу акумуляційні пристрої електроопалення, бойлери на воду, зсувати на нічне споживання. Це розвантажує систему країни і зменшує нашу залежність від вугілля, котре є в дефіциті.

Перейти до вмісту