Ви тут:
Комуналка Полтавщина Прес-релізи Споживач Суспільство 

Кременчуцька філія “Полтаваобленерго” стягувала зі споживачів завищену плату за постачання гарячої води, – АМКУ

amku

Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України притягнула до відповідальності ПАТ «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької філії за порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку централізованого постачання гарячої води.

Як уже повідомлялось раніше, ВІДДІЛЕННЯ за результатами розгляду заяви ОСББ міста Кременчука розпочало розгляд справи за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку ПАТ «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької філії у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку шляхом стягнення завищеної плати з мешканців будинків за послугу з централізованого постачання гарячої води.

В ході розслідування у даній справі, ВІДДІЛЕНЯМ було доведено, що мешканці будинків, які обладнані індивідуальними тепловими пунктами, фактично сплачують подвійну плату за постачання холодної води. Зокрема, мешканці будинків сплачують за спожиту холодну воду безпосередньої надавачу послуг – КП «Кременчукводоканал» по загальнобудинковому лічильнику. При цьому, Кременчуцькою філією ПАТ «Полтаваобленерго» до складу тарифу на послуги з централізованого постачання гарячої води також була включена вартість холодної води, яка використовується для надання послуг гарячого водопостачання, що призводить до подвійного обліку води. В той же час, ПАТ «Полтаваобленерго» жодним чином не обґрунтовує свої дії щодо стягнення із споживачів в тарифі на послугу з централізованого постачання гарячої води вартості холодної води, за яку споживачі сплачують КП «Кременчукводоканал».

Як зазначив Голова ВІДДІЛЕННЯ В. Оніщенко: «Фактично Філія надає послугу з централізованого постачання гарячої води не маючи основного товару – води. При цьому, Філія неправомірно одержувала у складі тарифу на послуги з централізованого постачання гарячої води плату за холодну воду, витрати на придбання якої не несла. В свою чергу, враховуючи, що «Полтававобленерго» в особі Кременчуцької філії є монополістом на ринку надання послуги з централізованого постачання гарячої води в територіальних межах м. Кременчука, де розташовані діючі мережі централізованого гарячого водопостачання ПАТ «Полтаваобленерго», у споживачів, відсутня альтернатива отримання зазначених послуг від іншого суб’єкта господарювання».

За зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з централізованого постачання гарячої води адміністративною колегією Відділення були накладені на ПАТ «Полтаваобленерго» штрафні санкції у розмірі 68 000 грн. та зобов’язано у місячний термін з дня одержання рішення припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом здійснення перерахунків зайво стягнутої плати за послугу з централізованого постачання гарячої води споживачам, будинки яких обладнані індивідуальними тепловими пунктами (бойлерами) за період з листопада 2014 року по час надання послуги.

Полтавське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України

Перейти до вмісту