Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Розвиток нафтогазової галузі на Полтавщині обговорили за “круглим столом” (ФОТО)

DSC_0057

Спільний план дій та розвиток нафтогазовидобувної галузі на Полтавщині обговорювали під час засідання “круглого столу” на тему: “Нарощення видобутку вуглеводнів, методи інтенсифікації, у рамках реалізації урядової політики щодо енергонезалежності України”. Участь взяли перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький, заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, перший заступник Голови Правління — директор виконавчий ПАТ “Укргазвидобування” Олександр Романюк, т.в.о голови Держслужби геології та надр України Микола Бояркін, народні депутати України Ольга Бєлькова та Юрій Бублик, депутатський корпус Полтавської обласної ради, представники Асоціації газовидобувних компаній України, Американської торгової палати в Україні та місцевих громад Полтавщини.

Один із організаторів “круглого столу” перший заступник Голови Правління — директор виконавчий ПАТ “Укргазвидобування” Олександр Романюк розповів про плани та перспективи розвитку нафтогазової галузі у Полтавській області.

DSC_0077

“Нині ПАТ “Укргазвидобування” відповідає за 75 відсотків видобутку в Україні. Цьогоріч маємо стратегічне завдання — стабілізувати видобуток вуглеводню та залучення інвестицій. Задля стабілізації потрібен не лише час, а й працівники та нові технології. Плануємо, що вже через 10 років Україна повністю забезпечуватиме себе газом. Щодо Полтавщини, то зараз — це одна із ключових нафтогазовидобувних областей. Вона має всі шанси стати найбільшою та отримати низку переваг, зокрема – створення робочих місць, податки, розвиток інфраструктури та екології”, – Олександр Романюк.

Наступні 5 років ГПУ “Полтавагазвидобування” (філія “Укргазвидобування”) планує пробурити до 300 нових свердловин, тож вже наступного року компанія має отримати до 30 ділянок. Не менш важливими, за словами Олександра Романюка, є операції з інтенсифікації, тобто на пробурених свердловинах хочуть збільшити видобуток газу.

Проблеми місцевих громад під час свого виступу порушив перший заступник голови Полтавської ОДА, депутат обласної ради Андрій Пісоцький.

DSC_0096

“Я особисто знаю про ті всі проблеми, які існують навколо цієї галузі. Ми підтримуємо компанію “Укргазвидобування”, розуміємо скільки коштів вони сплачують у бюджети різних рівнів та реалізують соціальних угод в області, надають робочі місця полтавцям. Але мова йде про місцеві громади: ті проблеми, які зараз виникають у них з водою, дорогами, екологією необхідно вирішувати спільно, насамперед з підприємствами нафтогазовидобувної, аграрної галузі та іншими. Місцеві громади звертаються до обласної влади постійно. Тож ми розуміємо питання енергетичної безпеки держави, але повинні дбати й про розвиток громад на Полтавщині”, – наголосив Андрій Пісоцький.

Про децентралізацію ренти й відрахування 5% від обсягу рентних платежів місцевим громадам поінформувала народний депутат України, заступник голови комітету з питань ПЕК Ольга Бєлькова.

DSC_0056

“Я подала законопроект 3038, який вже розглянули на засіданні бюджетного комітету ВРУ, також підтримку обіцяв прем’єр-міністр. Місцеві громади, наразі, жодним чином не зацікавлені у наданні згоди на видачу спеціальних дозволів на видобуток корисних копалин зі своїх територій, та у наданні прав на користування землею для цих же цілей. Відрахування 5% від обсягу рентних платежів до місцевих бюджетів створить місцевим громадам стимул для співпраці з видобувними підприємствами. Переконана, що місцеві громади знають краще, куди необхідно виділити ці кошти. Друга ініціатива — проект Закону 3096, який врегульовує порядок користування земельними ділянками для цілей нафтогазовидобутку, врегульовує майновий статус свердловин”, – зазначила Ольга Бєлькова.

Про перспективу підписання меморандуму про співпрацю Держслужби геології та надр України з Полтавською обласною радою та облдержадміністрацією розповів Микола Бояркін.

“Такий Меморандум ми вже підписали з Львівською ОДА та обласною радою. Це був експериментальний, ми готові презентувати результати. Деякі регіони вже пропонують Держслужбі геології та надр підписати цей документ, адже ми відкриваємо області всю ситуацію: скільки спецдозволів, зокрема діючих та недіючих. Найближчим часом плануємо підписати з Київською, Черкаською, Одеською й Тернопільською. Уже розмовляли з представниками обласної влади Полтавщини. Сподіваюся, що у жовтні підпишемо меморандум і розпочнемо плідну та ефективну співпрацю”, – додав Микола Бояркін.

Також під час засідання “круглого столу” йшлося про нарощення видобутку вуглеводню, методи інтенсифікації, новітні технології та екологію.

DSC_0064

DSC_0098

DSC_0042

DSC_0041

DSC_0036

DSC_0073

Перейти до вмісту