Ви тут:
Відео Головне Конференції Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина Фотогалерея 

110 років тому розпочались розкопки Більського городища, – міжнародна конференція у Котельві (ФОТО, ВІДЕО)

DSC04293 (1)

Два дні, 12-13 серпня, у Котельві  тривала Міжнародна наукова конференція «Феномен Більського городища – 2016», присвячена 95-річчю від дня народження визначного українського археолога, професора Бориса Шрамка та 110 річчю від початку археологічних досліджень на Більському городищі.

Участь взяли науковці з різних областей України, а також Молдови та Росії.

DSC04276

Перед початком наукової конференції заступник голови Полтавської обласної ради Анатолій Ханко вручив кращим археологам відзнаки, грамоти і подяки обласної ради та облдержадміністрації. Також грамотами від Котелевської РДА та районної ради нагородили директора КУ «Історико-культурний заповідник «Більськ» Ігоря Короста та його заступника Михайла Овчаренка.

DSC04272

Відтепер, як наголосив Анатолій Ханко, археологи мають підтримку в обласній раді: «Ви маєте археологічне лобі в Полтавській обласній раді. Уже виділили близько 500 тисяч гривень. Сподіваюсь, наступного року сума зросте до 800 тисяч гривень. Ці кошти – на видавництво книг, експедиції. Тож у вас є надійний тил».

DSC04211

«Це – вже третя наукова конференція. Полтавські, харківські, київські, дніпропетровські дослідники звітують про свою роботу, діляться науковими здобутками та ідеями. До речі, на першій конференції був Борис Шрамко. Збірник наукових праць – остання книга, яку тримав вчений. Цьогоріч ми теж підготували збірник «Феномен Більського городища – 2016», у якому зібрані праці німецьких, молдовських, російських та українських науковців», – розповів провідний науковий співробітник Центру охорони та досліджень пам’яток археології Управління культури Полтавської ОДА Олександр Супруненко.

DSC04237

Під час конференції ученим презентували низку видань – «Археологічні дослідження Більського городища – 2015 року», «Дослідження передмістя Полтавської фортеці» та збірник наукових праць Бориса Шрамка.

DSC04220
«У книзі «Більське городище в наукових працях Б.А.Шрамка» – усі наукові праці Бориса Андрійовича. Збірник включає три розділи: у першому – його розвідки до 1987 року, у другому – монографія “Більське городище: м.Гелон», у третьому – праці після 1987. Він завжди переконував і доводи все життя тезу: Більське городище – нащадок Гелону.До речі, розвідки на Більському городищі тривають й досі. Уже в грудні плануємо отримати оновлений паспорт», – зазначив директор КУ «Історико-культурний заповідник «Більськ» Ігор Корост.

Про свого батька – археолога, професора, доктора історичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України, заслуженого професора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Бориса Шрамка – розповіла його донька, викладач Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, директор Музею археології вузу Ірина Шрамко.

DSC04219

«Системно, протягом 30 років батько проводив розкопки на території Більського городища. Основним об’єктом його досліджень було Східне укріплення. Переважно все, що ми знаємо, про городище 6-4 століть до нашої ери, – це дослідження Бориса Андрійовича», – поділилася спогадами Ірина Шрамко.  

Під час міжнародної конференції археологи обговорювали етнокультурні процеси пращурів, що проживали на території Більського городища, обговорили пам’ятки скіфської епохи. А також згадали про місто Гелон у літературі.

DSC04232

«Моя доповідь присвячена відповідникам давньослов’янської літератури і тими відомостями про Гелон, які залишив у своїй «Історії» Геродот. Знахідки у слов΄янській літературі сягають сивої давнини, зокрема «Веда словен», – розповів  професор Міжрегіональної академії Управління персоналом, член Національної спілки письменників України, кандидат історичних наук Юрій Шилов.

До речі, на кошти, які виділила облрада, за словами Олександра Супруненка, археологи планують закупити інструмент, зокрема лопатки («одна коштує близько тисячі гривень»), а також – палатки, пристрої GPS та фотоапарати.

DSC04262

DSC04257

DSC04252

DSC04282

DSC04283

DSC04281

DSC04285

DSC04270

DSC04246

DSC04244
DSC04266

DSC04235

Перейти до вмісту