Ви тут:

Про право на пільгову пенсію для моториста з гашення вапна

Працював на заводі мотористом з гашення вапна 14 років. Чи маю право на пільгову пенсію? Відповідь на питання надає старший інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Островська Т.С.

Професія моторист з гашення вапна відсутня у Списках № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Назва професії моторист з гашення вапна відсутня також як у чинному Класифікаторі професій, так і у попередніх випусках Класифікаторів професій.

Законодавчо визначено, що записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, повинні відповідати найменуванням професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій, що діяв на час прийняття особи на роботу.

Отже назва професії «моторист з гашення вапна» не відповідає вимогам законодавства. Вам необхідно звернутися до адміністрації підприємства із заявою про визначення правильної назви професії та про виправлення запису у трудовій книжці.

Порядок виправлення неправильних чи неточних записів у трудових книжках установлено пунктами 2.6, 2.8 – 2.10 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом міністерств праці, юстиції і соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58 (із змінами, внесеними наказом міністерств праці і юстиції України від 26.03.96 р. № 29, наказом міністерств праці і юстиції України від 08.06.2001 р. № 259/34/5).

Лише після встановлення правильної назви професії та внесення відповідних змін до трудової книжки стане можливим визначення права працівника на пільгове пенсійне забезпечення.

Перейти до вмісту