Ви тут:

Про право на додаткову відпустку за особливий характер праці медичним працівникам та помічникам вихователя

Про правомірність надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці медичним працівникам та помічникам вихователя спеціальних загальноосвітніх шкіл – інтернатів максимальної тривалості 25 календарних днів інформує начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Полтавській області Вікторія Полєнова.

Відповідно до ст. 76 Кодексу законів про працю України і ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР, одним із видів щорічної додаткової відпустки є відпустка за особливий характер праці.

Тривалість цієї відпустки встановлюється за Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (Додаток № 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 р. № 1290 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.2003 р. № 679, зі змінами та доповненнями) (далі— Список).

Дія підрозділу “Дитячі психіатричні (психоневрологічні) лікувально – профілактичні заклади та установи, відділення, палати та кабінети (крім призначених для лікування дітей з ураженням центральної нервової системи без порушення психіки); установи, відділення: соціального захисту населення, школи (класи), школи – інтернати (класи), дитячі будинки (групи), дитячі будинки – інтернати (групи), дитячі садки (групи), ясла – садки (групи), ясла (групи) та будинки дитини (групи) для розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки. Дитячі будинки – інтернати для сліпих та глухонімих дітей” розділу ХVII «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» Списку, може бути поширена лише на працівників, які безпосередньо зайняті обслуговуванням хворих в установах та підрозділах.

Отже, якщо установа призначена для обслуговування розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки, або в структурі установи створені класи, де навчається згаданий контингент, та за умови зайнятості переліченого у запиті персоналу з такими дітьми не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників установи, щорічна додаткова відпустка може встановлюватися у розмірі 25 календарних днів.

Безпосереднє обслуговування розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки повинно

підтверджуватися відповідними документами закладу.

У випадку якщо установа не обслуговує розумово відсталих дітей, для надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці необхідно керуватися підрозділом “Загальні професії медичних працівників закладів та установ охорони здоров’я, соціального захисту населення та освіти”.

Перейти до вмісту