Ви тут:
Відео Головне Полтавщина прес-конференція прес-онлайн-конференція Суспільство ТОП-новина 

Ірина Пашко розповіла про реалізацію пілотних проектів Мін’юсту на Полтавщині (ВІДЕО)

DSC_0064

Про реєстрацію шлюбу за годину, проставлення електронного апостилю, видачу свідоцтв про народження у пологових будинках та реєстрацію громадських формувань через фронт-офіси розповіла під час прес-конференції в ОКІА «Новини Полтавщини» начальник Головного територіального управління у Полтавській області Ірина Пашко.

Нині можна зареєструвати громадське формування через фронт-офіси.

«Станом на сьогодні громадські формування можна зареєструвати лише в обласному центрі, тобто у Полтаві, у реєстраційному центрі. Підготувати та подати документи можна у центрі надання адміністративної допомоги, що є у кожному районі, та у місцевих центрах з надання безоплатної правової допомоги, які діють у Кременчуці, Лубнах та Полтаві. Також зараз Мін’юст працює над проектом, щоб цю послугу надавати й у бюро правової допомоги, які розпочнуть працювати з 1 вересня», – наголосила Ірина Пашко.

Одним з найбільш популярних і необхідних сервісів Міністерства юстиції України є видача свідоцтва про народження дітей безпосередньо у пологовому будинку.

«З грудня минулого року таку послугу можна було отримати лише у Перинатальному центрі Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В.Скліфосовського та Полтавському міському клінічному пологовому будинку. Зважаючи на популярність послуги, нині її фронт-офіси  функціонують в усіх пологових будинках і відділеннях в області», – зазначила начальник ГТУЮ у Полтавській області.

З моменту впровадження цієї послуги нею вже скористались 1703 громадянина, які отримали 1746 документів про народження дітей. А це — майже 30 % від загальної кількості новонароджених за цей період, додала Ірина Станіславівна.

Одним із пілотних проектів, що запроваджує Мін’юст, є «Шлюб за годину». Цю послугу надаватимуть лише у прифронтових і туристичних містах України, зокрема в Одесі, Києві, Львові та Маріуполі, Сєвєродонецьку.

«Тобто за годину можна буде зареєструвати шлюб й отримати свідоцтво. Уже згодом цю інформацію внесуть у реєстр. До речі, ті хто бажає без поспіху, традиційно, за місяць, одружитися теж можуть. Цю послугу ми не відміняємо», – поінформувала Ірина Пашко.

Не менш популярним залишається кабінет електронних сервісів, де можна отримати чимало послуг, зокрема подати заяву на реєстрацію шлюбу. Для цього має бути лише електронний підпис, зауважила очільниця ГТУЮ.

Проставляння апостилю на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляють нотаріуси — послуга є досить ефективною.

«Електронний реєстр апостилів, який є єдиною електронною базою даних, що містить відомості про проставлені апостилі з дня його запровадження. Нині цю послугу можна отримати у Полтаві та ще 11 відділах державної реєстрації актів цивільного стану. Тож тепер не потрібно витрачати час і кошти на поїздку до Києва. У Полтавській області проставленням електронного апостилю звернулось вже більше 500 осіб», – додала Ірина Пашко.

Перейти до вмісту