Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавців попереджають про кравртирні крадіжки під час відпусток: практичні поради

Квартирні крадіжки — один з найпоширеніших видів злочинів. Як правило, збільшення активності злодіїв припадає саме на літо, в сезон відпусток. Про це повідомили у ГУ НП у Полтавській області.

Убезпечити себе від «домушників» повністю достатньо важко, але дотримуючись елементарних правил та звичок, ви убезпечите себе та своє майно.

Практичні поради:

  1. Не залишайте ключі від квартири, в т.ч. «обумовленому місці» (під килимком, на коробці дверей тощо), та не передавайте їх стороннім особам.
  2. У разі втрати хоча б одного з ключів, терміново міняйте замок або циліндровий механізм.
  3. Не зберігайте в квартирі в одному місці значні суми грошей, ювелірні вироби. Обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються у вас.
  4. Пам’ятайте, що найчастіше злочинці перевіряють наявність грошей в шафах під постільною білизною, сервантах, книгах, одязі, вазах, в побутових приладах на кухні.
  5. Якщо ви самі вдома, не впускайте в квартиру незнайомих осіб, особливо в нічний час. Попередьте про це дітей.
  6. Виходячи з квартири, зачиняйте вхідні двері на всі замки, що є на дверях.
  7. При виборі дверей покладайтеся на їх товщину та вагу. Їх неодмінно має бути двоє, замки різних типів, а петлі повинні бути заховані всередину, щоб злодії не змогли підважити їх ломом. Якщо двері мають недостатню товщину листкового заліза, то навіть найбільш надійні замки можна вирізати, відкриваючи їх немов консервну бляшанку.
  8. Потоваришуйте з сусідами, особливо пенсіонерами, які, перебуваючи вдома, зможуть періодично наглядати за вашою оселею.
  9. Щоб бути спокійними та не турбуватися про можливість проникнення до вашої квартири – зверніться до охоронних структур, з метою встановлення системи сигналізації.

В разі, якщо Ви стали жертвою крадіжки, при виявленні перших ознак злочину (зламаний замок, двері, вікна тощо):

– не заходьте у помешкання;

– терміново викликайте поліцію, телефонуйте «102»;

– зверніться про допомогу до сусідів;

– наглядайте за домівкою до приїзду правоохоронці:

– якщо побачите злочинців, запам’ятайте їх прикмети і в що були одягнені, а також в разі наявності в них автомобіля – марку, колір та державний номерний знак.

Пам’ятайте, чим швидше Ви повідомите про скоєння крадіжки,  тим більше шансів затримати злодія за «гарячим слідом»!

Перейти до вмісту