Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина Фотогалерея 

На Полтавщині обговорюють питання енергоефективності в українських громадах (ФОТО)

DSC02945

На Полтавщині розпочалась річна підсумкова конференція проекту «Інструменти для сталого зростання міст» у рамках проекту українсько-німецького співробітництва GIZ «Енергоефективність у громадах». Лейтмотив – сприяння низьковуглецевому сталому розвитку міст, впровадження муніципального енергоменеджменту та співпраця громад.

Цьогоріч дводенна конференція проекту «Енергоефективність у громадах»проходить під егідою Полтавської ОДА.

Нині реформа з енергоефективності – на порядку денному в Полтавській області, наголосив очільник ОДА Валерій Головко.

«Німецький Уряд відіграє ключову роль в реформуванні України вцілому, й Полтавщини зокрема. На конференції ми будемо вивчати досвід Німеччини та виправляти свої помилки. Радий, що Полтавщина може поділитися власним досвідом впровадження проектів з енергозбереження. Реформа з енергоефетивності – на порядку денному в нашій області», – зазначив Валерій Головко.

Нині Німецький Уряд впроваджує шість проектів у цій сфері, поінформував перший секретар Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Себастіан Кноке.

«Німецький Уряд допомагає реалізувати шість проектів у сфері енергоефективності не лише на Полтавщині, а й в Україні. Це, перш за все, допомога методологічна. Спочатку міста навчаються вимірювати рівень споживання енергії, а вже потім витрачатимуть кошти, аби підвищити рівень енергоефективності», – наголосив Себастіан Кноке.

Протягом цього року на реалізацію проектів на Полтавщині виділили понад півмільйона євро, повідомила регіональний директор GIZ в Україні та Республіці Білорусь Сабіне Мюллер.

«Цього року на реалізацію проектів з енергоефективності на Полтавщині GIZ виділили не менше 500 тисяч євро. До речі, під час конференції ми хочемо презентувати проект містобудування. Також у планах – реалізувати проект із децентралізації, ідея якого створити офіси при органах самоврядування, де експерти GIZ надаватимуть консультації громадянам. Його презентуємо, можливо, через місяць», – додала Сабіне Мюллер.

Як розповіла заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Світлана Старцева, кошти, які виділив Уряд Німеччини, спрямовані на навчання, на підготовку нормативно-правових документів, на енергосервісне обслуговування: «Нині українські громади роблять лише перші кроки».

«Енергоефективність не лише рятує економіку, а й забезпечує незалежність, безпеку та зменшує кількість вуглекислого газу, чим рятує всю планету», – переконана представник GIZ Крістіана Хагенедер. Вона детально розповіла про енергоефективність у громадах.

Найближчим часом на Полтавщині, як наголосив очільник Полтавської ОДА, планують утеплити багатоповерхівки, модернізувати котельні, аби зменшити використання природного газу. Зокрема у Полтаві, за словами мера Олександра Мамая, вже влітку планують утеплити близько тисячі під’їздів багатоповерхівок.

«Улітку плануємо утеплити близько тисячі під’їздів, але за кошти міського бюджету. Якщо Німеччина виділить кошти, головне, щоб під мінімальний відсоток, то ми будемо утеплювати під’їзди в усіх будинках, яких – понад дві тисячі. Ще хочемо замінити вікна у тих же під’їздах», – розповів міський голова Полтави Олександр Мамай.

Також на конференції обговорили питання інтегрованого розвитку міст в Україні, запровадження енергетичного менеджменту, концепцію та кращі практики реалізації енергосервісу, представили результати співпраці проекту з містами-партнерами.

Участь у конференції взяли представники міст-членів консорціумів, що є партнерами проекту, на чолі з Полтавською ОДА, Дніпропетровською обласною радою, Житомирською, Чернівецькою та Сєверодонецькою міськрадами, міжнародні експерти з питань енергофективності та енергосервісу, громадськість.

Протягом другого дня учасники переглянуть роуд-шоу проекту EnPC-INTRANS, що спрямований на розбудову потенціалу у сфері укладання контрактів, підвищення енергоефективності, що надасть можливість ознайомитись із кращими практиками, основними бізнес-моделями, правовими засадами та перспективами енергосервісу в Україні.

Довідково:

Метою Проекту українсько-німецького технічного співробітництва GIZ «Енергоефективність у громадах» є підтримка здатності місцевого самоврядування виконувати роль провідної сили в Україні щодо впровадження заходів з енергоефективності. Проект надає технічну підтримку містам-партнерам, а також сприятиме у доступі до фондів та кредитних ліній для фінансування заходів з енергоефективності.

Для участі в Проекті було створено консорціум міст: Миргород, Лубни, Полтава, Комсомольськ, лідером якого виступила Полтавська обласна державна адміністрація. Відповідний Меморандум про співпрацю підписано 6 лютого 2014 року.

Проект надає консультаційну підтримку п’яти об’єднанням громад у кількох регіонах країни. Міжнародні експерти з енергоефективності допомагають їм визначити наявний потенціал для заощадження енергії та реалізувати його через відповідні заходи. Для працівників органів місцевого самоврядування проводяться тренінги, під час яких вони мають нагоду ознайомитися з сучасними стандартами енергоефективності. Здійснюється документування успішно реалізованих заходів, аби інші громади могли скористатися отриманим досвідом. Як результат, чимало громад створили власні плани дій. Перші реалізовані ними заходи вже допомагають містам заощаджувати 5-10 % енерговитрат щороку. Майже усі міста-партнери проекту вже приєдналися до європейської Угоди мерів за сталий енергетичний розвиток на місцевому рівні і тим самим зобов’язалися знизити витрати енергії на 20 % до 2020 року. Відповідальні особи місцевого самоврядування та експерти беруть участь у загальноукраїнському діалозі, предметом якого є сприяння енерго-ефективності. У такий спосіб вони обмінюються набутими знаннями та досвідом.

Перейти до вмісту