Ви тут:
Відео Головне Полтавщина прес-конференція прес-онлайн-конференція Суспільство ТОП-новина 

Ірина Пашко розповіла про основні новації нового Закону України “Про державну службу” (ВІДЕО)

DSC_0034

1 травня набрав чинності Закон України “Про державну службу” від 10 грудня 2015 року № 889-VІІІ. Основні положення нового законодавства про державну службу роз’яснила начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко під час прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини”.

Цей Закон стосується інтересів 250 тисяч держслужбовців, які працюють у системі органів виконавчої влади, і 80 тисяч держслужбовців органів місцевого самоврядування. Важливо, що після завершення децентралізації й ухвалення змін до Конституції левова частка повноважень та компетенцій перейдуть від органів державної влади на рівень територіальних громад», – зазначила вона.

Ірина Пашко розповіла про основні новації нового Закону України “Про державну службу”. Відтепер запроваджується компетентнісна модель управління людськими ресурсами, вступ на державну службу та просування відбуватиметься виключно за конкурсом, здійснюється поділ на політичні посади та посади державної служби та стверджується принцип політичної неупередженості, запроваджуються нові підходи до оцінювання державних службовців, підвищуються кваліфікаційні вимоги, встановлюється нова модель оплати праці.

Головною новацією є запровадження відкритих конкурсів на посади держслужби, які проводитимуть спеціальні комісії за участю громадськості.


Новації у державній службі гарантують держслужбовцеві стабільність, кар’єрне просування, мотивацію для якісного виконання службових обов’язків. Закон побудовано на європейських принципах демократичного урядування. Існуватиме зрозуміла і прозора модель оплати праці, запроваджується конкурсний відбір і для вступу на державну службу, і для просування на ній. Модель державного управління передбачає, що на перший план серед функцій держави виходять сервісна і регуляторна. Тобто система нормативних актів повинна бути зручною для бізнесу та громадян, у якій держава була б найменш помітна, а люди почувалися найбільш захищеними. У цьому суть реформ, які мають відбутися в Україні у зв’язку з прийняттям Закону України “Про державну службу”, – наголосила начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області.

 З 1 травня усіх державних службовців поділили на три категорії – найвищу “А”, середню – “Б” і найнижчу на місцях – “В”. Паралельно ці три категорії – ще на дев’ять рангів. Раз на рік державні службовці будуть проходити оцінювання — 10 тестових питань та ситуативні вправи. Серед нововведень — відкладене право другого.

Щодо новацій — відкладене право другого. Після конкурсу особа, яка посіла друге місця після переможця може зайняти відповідну вакантну посаду ,якщо переможець відмовився від тієї посади. Про вакансію повідомляє представник кадрової служби протягом п’яти календарних днів. Відповідно кадрового резерву вже немає”, – зауважила Ірина Пашко.

Щодо моделі оплати плати, то 70 % – посадовий оклад і 30 % премії, а не навпаки, як було раніше.

Заробітна плата держслужбовця складається з посадового окладу, надбавки за вислугу років, за ранг, виплати за додаткове навантаження — виконання обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця (50 % його посадового окладу) чи за вакантною посадою, а також премії. Загальний розмір премій не може перевищувати 30 % фонду його посадового окладу за рік”, – проінформувала Ірина Пашко.

“Новий закон – це політична нейтральність, професійність та стабільність. Держава дбатиме про держслужбовців, аби вони належно виконували свої обов’язки”, – резюмувала Ірина Пашко.

Детальніше дивіться у ВІДЕО


 

Перейти до вмісту