Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство 

На Оржиччині та Машівщині масово вимирають бджоли

1147_4

У двох районах Полтавщини масово почали гинути  бджоли. Перші тривожні сигнали надійшли з Оржицького та Машівського районів.

Про це повідомив начальник Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов. 

Так у У с. Лазірки Оржицького району загинуло 70% бджіл, це близько 500 сімей. Пасічникиі зазнали збитків на майже 500 тис. грн. Місцеві бджолярі вважають, що  до їхньої загибелі призвела діяльність Кононівського елеватора, де проводять протруювання зерна перед його посівом. Зі скаргами звернулися 35 пасічників. Така проблема існувала в селі і минулого року.

1

«Ситуацію промоніторила наша фіто- санітарна служба.  Надали  зразки, і в лабораторію, для того, щоб визначити наявність залишків токсичних речовин, щоб зрозуміти, яким препаратором отруєні бджоли. Тому говорить, що є проблема з Кононівським елеватором,  я не можу говорить.  Там проведена реконструкція, посилений захист. До кінця тижня ветеринари пообіцяли дати результат аналізу», – сказав Фролов.

DSC_0023

Як розповіла голова обласної Спілки пасічників Наталія Сенчук постраждали  пасічники Машівки, у них також масово вимерли бджоли. Звинувавують у цьому господарство «Чиста Криниця», яке труїло поля.

«Фермери за два три дні до обробітку повинні попередити кожного пасічника через засоби масової інформації, сільську раду і звичайно пасічник тоді б застосував усі запобіжні заходи, атак ніхто нас не попереджує», – сказала Сенчук.

Сергій Фролов нагадав всім головам районів, що в області «Порядок проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітки сільськогосподарських угідь пестицидами» і цього порядку треба дотримуватися.

Перейти до вмісту