Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавська ОДА та ПАТ «Укргазвидобування» підписали меморандум про співпрацю

9724f74-93734Наступним кроком стане тристороння соціальна угода між обласною владою та державним підприємством

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко та голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко підписали меморандум про співпрацю. Підписання відбулося в присутності та за участі першого заступника голови Полтавської ОДА Андрія Пісоцького та голови постійної комісії Полтавської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Ігоря Горжія.

Як зауважив очільник області, торік вдалося нарешті розблокувати «прохолодні стосунки» між компанією та областю, підписати соціальну угоду, завдяки котрій область отримала додаткові кошти на свій розвиток.

Це продовження попередньої роботи: ми хочемо закріпити наші відносини, адже з моменту підписання попередньої угоди пройшов певний час, змінився керівник компанії, — прокоментував підписання Валерій Головко. — Меморандум — це не догма, а констатування намірів і перший крок до оформлення і підписання серйозної тристоронньої угоди за участі облдержадміністрації, обласної ради та ПАТ «Укргазвидобування». З одного боку ми повинні зафіксувати правила взаємин, які повинні бути чіткі, зрозумілі і прозорі, давати можливість розвиватися підприємству. З іншого — область повинна мати преференції від видобутку полтавського газу, зокрема, кошти, які підуть на розвиток громад.

Серйозність намірів та готовність до співпраці висловив і керівник ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко. Він зауважив, що Полтавська область для компанії є дуже важливим регіоном, адже тут видобувається майже 39% загального валового видобутку газу підприємства.

Ми зацікавлені у співпраці і хочемо бути відповідальним партнером для місцевих громад, бо ми тут сплачуємо податки, тут працюють наші люди, ми і самі є частиною місцевих громад, — наголосив Олег Прохоренко. — Компанія повністю підтримує практику соціальних угод і продовжує практику, що склалася минулого року. Але хочеться, щоб місцеві громади теж нас розуміли і йшли назустріч. Сьогодні 10 нових площ, які лежать на погодженні в обласній раді, — це реальні інвестиції в економіку області, які ми плануємо на рівні 3 мільярди гривень для розвідки і розробки родовищ. Це реальні інвестиції, реальні кошти, реальні робочі місця. Для того, щоб лише обслуговувати ці родовища, ми створимо 100 нових робочих місць у районах Полтавської області.

Загалом на розгляді Полтавської обласної ради знаходяться 13 пакетів документів від компанії: 10 — на розробку нових площ і три — на розширення меж існуючих.

Під час зустрічі керівництво області і ПАТ «Укргазвидобування» обговорили питання щодо компенсації за екологічні втрати на території, де відбувається видобуток газу. Йшлося також про більш тісний контакт керівників структурних підрозділів компанії з територіальними громадами у питанні як співпраці в рамках соціальних угод, так і використання важкої спецтехніки на полях агропідприємств. Говорили й про можливість спеціальної ціни на скраплений газ для населення області. Тим паче, що у рамках власної амбітної концепції розвитку ПАТ «Укргазвидобування» на теренах Полтавщини якраз займатиметься поліпшенням якості скрапленого газу.

І керівник області, і очільник газовидобувної компанії були одностайні: держава на законодавчому рівні має закріпити, щоб частина рентної плати залишалася громаді, на території якої відбувається видобування нафти й газу, а спецдозволи надавалися на відкритих аукціонах. Та поки парламент не проголосував за відповідний законопроект, на теренах Полтавщини готуються до підписання тристоронньої соціально-економічної угоди — між Полтавською облдержадміністрацією, Полтавською обласною радою та ПАТ «Укргазвидобування». Як зауважив Валерій Головко, текст угоди до підписання буде оприлюднено на офіційних сайтах облдержадміністрації та обласної ради, обговорено з депутатами та громадськими радами. А до самої угоди додадуть чіткий перелік населених пунктів, де працює компанія, вказано, на які заходи чи об’єкти і яка сума коштів буде витрачена.

Перейти до вмісту