Ви тут:

Податківці надали відповіді на актуальні питання декларування доходів громадян

Садовий СВ 019У розпалі кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році. На актуальні запитання з цієї тематики відповідав під час інтернет-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” в.о. начальника Головного управління ДФС у Полтавській області Сергій Садовий.

Що особливого у цьогорічній деклараційній кампанії?

Кампанія декларування – 2016 має свої відмінності від попередніх років. У зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2015 року норми Закону України від 28.12.2014 № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» щодо поширення на фізичних осіб порядку оподаткування доходів військовим збором за результатами 2015 року фізичні особи визначають податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.

З цією метою з 1 січня 201б року введено в дію нову податкову декларацію про майновий стан і доходи, форму якої затверджено наказом Мінфіну України від 02.10.2015 № 859. Саме за новою формою декларації і будуть звітуватися громадяни стовно доходів, отриманих у 2015 році.

Отже, за результатами звітного податкового року платник податку — фізична особа повинен подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.

Чи є спрощення податкової звітності у новій декларації про майновий стан і доходи?

Так, кількість додатків до нової декларації зменшено з семи до чотирьох. Додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу, а саме: при отриманні доходів від двох та більше податкових агентів згідно з пп. «є» п. 176.1 ст. 176 розділу IV Податкового кодексу (заповнюється додаток Ф1); за операціями з інвестиційними активами (додаток Ф2); при отриманні іноземних доходів (додаток ФЗ); з доходів, отриманих самозайнятою особою (фізичною особою — підприємцем та особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність) (додаток Ф4).

Сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку, розраховується безпосередньо в розділі III нової декларації без заповнення додатка. При цьому не потрібно зазначати реквізити документів, які підтверджують понесені витрати, а зазначаються лише категорії понесених витрат та загальна сума фактично здійснених протягом звітного податкового року витрат.

Чи є можливість у громадян, у разі необхідності, отримати допомогу від органу ДФС?

Кожен громадянин має право отримати безоплатні послуги із роз’яснення щодо порядку заповнення нової податкової декларації про майновий стан і доходи та допомогу при її заповненні в органі ДФС за місцем податкової адреси платника податків. При цьому орган ДФС забезпечують платників податків бланками декларації безоплатно.

Чи обов’язково для подання декларації громадянину особисто відвідувати орган ДФС?

Декларація про майновий стан і доходи за вибором платника податків може подаватися особисто платником податків чи уповноваженою на це особою, надсилатися поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але не пізніше
ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання, або направлятися засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання. Більш детальну інформацію щодо порядку підготовки та подання податкової звітності в електронному вигляді, яка надсилається засобами телекомунікаційного зв’язку, можна отримати на офіційному веб-порталі ДФС України.

У новій редакції Податкового кодексу України, який набрав чинності з 1 січня 2016 року, змінені ставки оподаткування доходів з фізичних осіб. Тож, які саме ставки застосовуються до доходів, отриманих у 2015 році та задекларованих у 2016 році?

Слід враховувати, що до доходів, отриманих у 2015 році, застосовуються ставки податку на доходи фізичних осіб, що діяли у 2015 році, а саме:

15% бази оподаткування — щодо доходів, які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (12180 грн);

20% — якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, – до суми такого перевищення. Самозайняті особи застосовують ставку 20% до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальне заробітної плати;

подвійна ставка податку – 30% застосовується до доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшів, призів у лотерею, грошових виграшів у спортивних змаганнях) на користь резидентів або нерезидентів;

20% — для пасивних доходів (крім зазначених у пп. 167.5.2 п. 167.5 ст. 167 Податкового кодексу).

5% та 0% бази оподаткування застосовується у випадках, прямо визначених розділом IV Податкового кодексу, зокрема при операціях з успадкування (дарування) та операціях з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.

Банківською установою у 2015 році анульованого борг громадянина. Чи необхідно декларувати такий дохід?

Платник податку, який отримав дохід у вигляді додаткового блага, зокрема у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році – 609 грн.), повинен задекларувати такі доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Мешканець АР Крим отримав спадщину від матері, яка проживала у Полтаві. Чи підлягає такий дохід оподаткуванню та чи потрібно спадкоємцю подавати декларацію?

Відповідно до с. 5 Закону України від 12.08.2014 № 1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюється з метою оподаткування до нерезидента та повинна у разі спадкування у 2015 році будь-якого об’єкта спадщини від спадкодавця — резидента (незалежно від ступеня споріднення) до нотаріального оформлення об’єктів спадщини сплатити податок на доходи з фізичних осіб за ставками 15 (20)% (залежно від бази оподаткування) та військовий збір за ставкою 1,5%. Декларація у цьому випадку не подається.

Принагідно зазначу, що для спадкоємця, який є внутрішньо переміщеною особою та має довідку встановленої форми з відміткою про реєстрацію місця проживання в Україні, у випадку отримання спадщини від спадкодавця-резидента першого ступеня споріднення, відповідно до пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу зазначений дохід оподатковується за нульовою ставкою. При цьому декларацію про майновий стан і доходи подавати не потрібно.

Чи необхідно декларувати дохід, отриманий із джерел за межами України?

У разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку, який зобов’язаний до 1 травня 2016 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та до 1 серпня 2016 року сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Відомо, що метою декларування доходів фізичних осіб є не тільки сплата податку до бюджету, а й можливість скористатися правом на податкову знижку, зокрема щодо витрат понесених на лікування. Чи можна отримати таку знижку декларуючи доходи за 2015 рік?

Норма пп. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу щодо права на податкову знижку за витратами, понесеними для компенсації вартості платних послуг з лікування, відповідно до п. 1 розділу XIX Податкового кодексу набирає чинності з 1 січня року, що настає за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування. На сьогодні такий закон не прийнято, а отже, платники податків не мають можливості на отримання податкової знижки за вищезазначеними витратами.

Чи має право платник податку на податкову знижку за витратами, понесеними на користь закладів освіті у разі здобуття другої вищої освіти?

Відповідно до пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн., у розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (у 2015 році – 1710 грн.).

Здобуття другої вищої освіти є складовою вищої освіти. Тому для компенсації її вартості платник податку має право включити такі витрати до податкової знижки з урахуванням обмежень, встановлених пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу.

Чи має право на податкову знижку аспірант стосовно витрат, понесених за навчання в аспірантурі?

Навчання в аспірантурі є одним із рівнів здобуття вищої освіти. З урахуванням обмежень, встановлених пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу, аспірант має право на податкову знижку за витратами, понесеними за навчання в аспірантурі.

Щоб скористатися цим правом за наслідками звітного 2015 року, платнику необхідно до 31 грудня поточного року подати до органу ДФС за місцем своєї податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи.

Яка відповідальність передбачена за неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи?

Відповідно до ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, – тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені ч. першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (у т.ч. при реалізації права на податкову знижку).

Перейти до вмісту