Ви тут:

Чи передбачено законодавством право на пенсію за віком на пільгових умовах для робітників, які працюють за професією муляр?

Право на пенсію за віком на пільгових умовах передбачено статтею 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”.

Пенсії за віком на пільгових умовах призначаються працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими, із шкідливими і важкими умовами праці, за Списками № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими Кабінетом Міністрів України.

Умови, при яких працівнику буде підтверджено пільговий пенсійний стаж за роботу з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, шкідливими і важкими умовами праці: наявність назви виробництва, робочого місця, професії, посади у Списках № 1 і 2 на пільгове пенсійне забезпечення; зайнятість працівника в шкідливих та важких умовах праці повний робочий день; підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення результатами атестації робочих місць за умовами праці (постанова КМУ від 01.08.1992 р. № 442).

Професію мулярів, які постійно працюють у бригадах мулярів і в спеціалізованих ланках мулярів комплексних бригад, вперше введено до розділу XXVII «Будівництво, реконструкція, технічне переоснащення, реставрація і ремонт будівель, споруд та інших об’єктів» Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів СРСР від 26 січня 1991 р. № 10, відповідно до постанови Кабінету Міністрів СРСР від 9 серпня 1991 р. № 591.

Передбачені ці робітники і наступними Списками № 1 і 2, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 11 березня 1994 р. № 162 та від 16 січня 2003 р. № 36.

При визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах мулярів слід у кожному конкретному випадку підтверджувати документально постійну зайнятість мулярів у бригадах мулярів або в спеціалізованих ланках мулярів комплексних бригад. Документом, що підтверджує умови, передбачені Списком № 2 для цієї професії, є наказ (розпорядження) підприємства про створення комплексної бригади, а в її складі спеціалізованої ланки мулярів або бригади мулярів.

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Полтавській області Полєнова Вікторія Миколаївна

Перейти до вмісту