Ви тут:
Головне Офіційно Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавщина першою в Україні виділяє гроші для перевезення пільговиків

DSC_0018b

Програму адресної допомоги на відшкодування пільгового перевезення ухвалили під час третьої сесії Полтавської обласної ради, яка відбулася 29 січня 2016 року. Її ініціаторами стали голова облдержадміністрації Анатолій Головко і голова обласної ради Олександр Біленький. Порядок відшкодування коштів обговорили з депутатами, бійцями АТО, ветеранами та представниками громадських організацій.

Пільгове перевезення є надзвичайно гострим питання по всій країні. Законом передбачено, що фінансуватися воно має з державного бюджету. Але цьогоріч грошей на таке перевезення там не передбачено. Тому Полтавщина першою в Україні впроваджує адресну допомогу найвразливішим пільговим категоріям – зокрема учасникам АТО, інвалідам бойових дій, сім’ям загиблих. Аналогічні програми буде прийнято в усіх районах Полтавщини, – розповів журналістам голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький після завершення сесії.

За словами Людмили Корнієнко, директора Департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської ОДА в області на пільгове перевезення мають право 117 тисяч мешканців. За розробленою програмою для одного пільговика передбачено 50 поїздок на рік. Пояснює, як працюватиме механізм відшкодування коштів на практиці:

– У касах пільговику продаватимуть іменний квиток з номером посвідчення. Після поїздки йому потрібно звернутися до управління соцзахисту за місцем проживання і пред’явити квиток та номер посвідчення. А далі – йому повернуть кошти, які він витратив на поїздку на банківську картку чи через відділення зв’язку, – каже Людмила Корнієнко.

фото:ltava.poltava.ua
фото:ltava.poltava.ua

Так як програма нова і лише починає діяти, то механізм відшкодування коштів буде вдосконалюватися.

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко вважає ухвалення програми – кроком відповідальним і дуже потрібним в теперішній час.

— Аби уникнути соціальної напруги, ми першими в Україні пішли на такий крок і пропонуємо запровадити адресну допомогу не лише для учасників АТО, а й решти пільгових категорій, для яких це право передбачено законодавчо, — додав Валерій Головко. — Йдеться про пасажирські перевезення на міжміських та міжобласних маршрутах на відстань понад 50 кілометрів. Обрали варіант саме адресної допомоги, бо якщо йти шляхом відшкодування пільг перевізникам, то процедура затягується у часі. Адресна допомога зручна як для перевізника, оскільки він відразу отримує кошти за проїзд, так і для пільговика, бо він сам корегує кількість поїздок і має право на будь яке місце в автобусі.

Перейти до вмісту