Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Найбільше об’єктів топоніміки перейменували у Глобинському, Кобеляцькому, Карлівському та Семенівському районах”, – Вадим Штефан

Із 22 лютого повноваження щодо виконання закону про декомунізацію перейшли до голови ОДА Валерія Головка. На сьогодні в Полтавській області перейменували 3123 топонімів із 3610. Про це повідомив під час апаратної наради у голови ОДА директор Депаратменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вадим Штефан.

Не перейменованими залишаються 487 вулиць, площ, провулків (тобто 13,5 %). Завершили перейменування Гребінківський, Карлівський, Кобеляцький, Лохвицький, Семенівський, Хорольський райони, міста Комсомольськ, яке саме ще не перейменоване, Миргород та Кременчук, а Полтава – пасе задніх.

“Найбільше об’єктів топоніміки перейменовано у Глобинському – 295, Кобеляцькому — 230, Карлівському — 193, Семенівському — 190. До цього часу зі “старими” назвами залишається чимало вулиць у Полтавському, Кременчуцькому, Зіньківському, Глобинському, Миргородському районах та Полтаві. Щодо пам’ятних знаків, то із 309 вже демонтували 215. Згідно з даними Інституту національної пам’яті, Полтава залишається єдиним обласним центром на всю Україну, де процес декомунізації взагалі не розпочато”, – розповів Вадим Штефан.

Валерій Головко запропонував разом із міською владою Полтави, депутатським корпусом міськради та представниками громадськості провести круглий стіл.

“Маємо заслухати пропозиції щодо перейменування топонімів у Полтаві як від науковців, так і провести обговорення з мешканцями тих вулиць, які підлягають перейменування. Декомунізація у Полтаві відбудеться з урахуванням рішень обласної, міської влади та думки полтавців”, – наголосив Валерій Головко.

Голова обласної ради Олександр Біленький зазначив, що необхідно написати спільного листа до профільної комісії та голови Верховної Ради України, щоб усі зміни щодо перейменування населених пунктів враховувалися.

“Ми маємо звернутися до народних депутатів щодо внесення змін до Постанови ВРУ про декомунізацію на Полтавщині. Адже у Решитилівському районі жителі села Жовтневе вирішили перейменувати населений пункт у Порковське, а Комітет ВРУ опублікував як Говтвянське. Таких прикладів в області чимало, тож маємо діяти”, – додав Олександр Біленький.

Детальніше у ВІДЕО

Перейти до вмісту