Ви тут:
Головне Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині можуть об’єднати та укрупнити 27 ПТНЗ

У Полтавській області 27 професійно-технічних навчальних заклади, які будуть фінансуватися з обласного бюджету, планують об’єднати та укрупнити із збереженням матеріальної бази та без перепрофілізації. Про це, під час апаратної наради у голови Полтавської ОДА, розповіла в.о. директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Галина Власюк.

“Після прийняття Закону України “Про державний бюджет України на 2016 рік” зміни у законодавстві викликали хвилю занепокоєння. Бо відповідно до ст. 27 діяльність ПТНЗ у 2016 мала б здійснюватися на основі фінансування з місцевих бюджетів. Із 42 навчальних закладів області, фінансування лише 5 передбачалося із держбюджету — це навчальні центри при установах виконання покарання та випраних колоніях, 16 — з обласного бюджету, 21 — із бюджетів міст обласного значення. Ці зміни у законодавстві не забезпечили б достатнього фінансування профтехосвіти. Для обласних та міських бюджетів видатки на утримання навчальних закладів передбачали б додаткове фінансове навантаження. Переважна більшість міських рад могла профінансувати навчальні заклади лише на період до 3-х місяців. Особливо недолугими питання фінансування ПТНЗ з міських бюджетів було те, що міста повинні були забезпечувати фінансування осіб, які не є їх мешканцями. Такі радикальні зміни вели до непоправних наслідків руйнування системи професійної освіти в регіонах, закриття навчальних закладів, скорочення робочих місць, і зростання молодіжного безробіття”, – розповіла Власюк.

Вона наголосила, що система ПТНЗ області виконує низку важливих соціальних функцій, зокрема, забезпечує професійну підготовку дітей пільгових категорій, а також незайнятого населення. Понад 50 учнів у кожному з училищ — це діти із соціально незахищених сімей.

“Система, яка діяла була здатна задовольнити потреби економіки у кваліфікованих робітниках як області, так і країни, могла б припинити своє існування. Однак, усі дії громадськості щодо збереження системи професійно-технічної системи були не даремними. 4 лютого ВР України було ухвалено законопроекти про внесення змін до Закону України “Про державний бюджет” та бюджетного кодексу України щодо фінансування ПТНЗ, але, на жаль, не в такому розгляді на який ми сподівалися. Згідно з цими законодавчими актами, видатки на підготовку робітничих кадрів у ПТНЗ розташованих у містах планується з 2016 року у відповідних бюджетах цих міст. Крім того, передбачена освітня субвенція з держбюджету на отримання середньої освіти та субвенція на підтримку підготовки робітничих кадрів у ПТНЗ. Таким чином, фінансуватися з обласного бюджету будуть 27 НЗ, а 10 залишаються на утриманні бюджету Полтави, і це непокоїть як Департамент освіти, так і місто, так як план щодо збереження функціонування та модернізації мережі ПТНЗ все таки здійснюватиметься не цілісною системою”, – повідомила Галина Власюк.

Навчальні заклади Полтави фінансуватимуться з міського бюджету, додаткове фінансове навантаження складатиме 69 млн 515 тис. грн. А рішення щодо утримання цих закладів, Полтавською міською радою досі не прийнято.

“Проте, відповідно до тимчасових кошторисів заклади профтех освіти міста були профінансовані з міського бюджету. Виділених коштів вистачило лише на основні захищені статті видатків. Досить гостро постала проблема у цих закладах щодо забезпечення дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей з малозабезпечених сімей безкоштовним харчуванням, здійснення виплат за комунальні послуги, виплати стипендій”.

Галина Власюк зазначила, що сьогодні усі навчальні заклади Полтави мають попередження про відключення від електропостачання.

“Ще одна проблема — як фінансувати навчання дітей, які не є мешканцями міста Полтава. Отже, хоч і внесені зміни до законодавства щодо покращення фінансування ПТНЗ, проблеми для міст обласних центрів залишилися. Щодо планів на майбутнє: що стосується 27 ПТНЗ, які будуть фінансуватися з обласного бюджету, ми плануємо такий варіант модернізації мережі як укрупнення та об’єднання навчальних закладів із збереженням бази та без перепрофілізації. Враховуючи територіальну близькість розташування навчальних закладів, попит на професії, за якими здійснюється підготовка, якісний склад педагогічних працівників і наявну матеріально-технічну базу, ми розглядаємо у майбутньому у Кременчуці, де на сьогодні 6 навчальних закладів, створити 3, два з яких промислового спрямування, і 1 сфери обслуговування, у Комсомольську, де на сьогодні 2 заклади, створити 1 багатогалузевий. А також по 1 багатогалузевому навчальному закладу з пріоритетним напрямком підготовки, яким буде сільське господарство, утворити у Гадячі шляхом об’єднання чотирьох ПТНЗ — 2 Гадяцького району і 2 Лохвицького, і т.д. Ми сподіваємося, що запропонована модернізація збереже функціонування ПТНЗ області і проведе підготовку кадрів у відповідності до вимог сучасного ринку праці”, – підсумувала Галина Власюк.

Перейти до вмісту