Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На честь загиблого в АТО бійця у Полтаві презентували книгу-реквієм (ФОТО)

Сьогодні у Центральній міській бібліотеці відбулося відкриття мистецького пам’ятника – книги-реквієму, книги-спомину полтавської поетеси і письменниці Надії Гринь – “Дорога безсмертя: Дмитро Коряк”. Твір присвячено загиблому Герою АТО Дмитрові Коряку (бойове псевдо «Брат»). Боєць полку “Азов” загинув 11 лютого 2015 року, під час операції з визволення селища Саханка поблизу Маріуполя. В нього залишилися батьки Тамара Олексіївна та Володимир Федорович.

“Книгу почала писати після прощання із Дмитром. Це була така біль. У той же вечір я написала вірш “Герої не вмирають”, який потім розповідала на широкий загал, у тому числі і під час відкриття меморіальної дошки на честь Дмитра. Тоді я віддала той вірш мамі загиблого, і з цього й почалося наше з нею спілкування. Ідея книги виникла іще восени, у мене були патріотичні вірші, хотілося про Дмитра написати і зробити невеличку книжечку. А от, коли ми поїхали на конкурс “Українська мова — мова єднання”, я поспілкувалася із Лідією Черпаковою, яка запропонувала у книзі розмістити спогади. З цього усе й почалося. Я почала зустрічатися з людьми, які знали Дмитра Коряка, у книзі вміщено до 30 спогадів про нього. Робота йшла напружено, усю інформацію пропускала через серце. Багато людей допомагали мені у створенні цієї книги. Полтавська поетеса, на моє замовлення, створила портрет Дмитра у стилі фріволіте, який ми вручимо сьогодні мамі”, – розповіла Надія Гринь.

Захід розпочався з вшанування пам’яті всіх полеглих учасників АТО. Сюди прийшли не лише рідні та друзі воїна Дмитра Коряка, а й його військові побратими та небайдужі полтавці.

Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Владика Федір благословив мистецький пам’ятник – книгу-реквієм “Дорога в безсмертя: Дмитро Коряк”, а Надія Гринь, яка була особисто знайома з Дмитром, як автор книги, представила її присутнім та зачитала вірші.

У книзі зібрані твори полтавських поетів – Надії Гринь, Володимира Мирного, Катерини Калініченко, Людмили Таран, Тетяни Ваценко, Алли Силки та інших.

Нагадаємо, Дмитро народився 25 квітня 1989 року в м. Миргород Полтавської області. Із 1996- 2006 рр. навчався у Миргородській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №5.

2011 року закінчив електромеханічний факультет Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка за спеціальністю “технологія машинобудування”.

Із 2010-го і по грудень 2013 року працював на будівництві.

З 3 грудня 2013 року і до кінця Революції гідності був у Києві на Майдані, активно брав участь у трагічних подіях на Банковій та Інститутській.

Був заступником очільника Полтавської свободівської Сотні у Палаці Свободи.

Також був учасником Полтавського Майдану.

З лютого 2014 року був прихильником ВО “Свобода”. Здійснював агітаційну роботу разом зі свободівцями під час президентських виборів у травні 2014 року. Неодноразово брав участь у свободівських акціях.

Із березня 2014 року очолював Полтавську Самооборону Майдану.

Із серпня 2014 року увійшов до лав добровольців полку спеціального призначення “Азов”.

11 лютого 2015 року в ході операції з визволення селища Саханка поблизу Маріуполя трагічно загинув від ворожої міни.

14 лютого 2015 року був похований як Герой України на Алеї Героїв полтавського центрального міського кладовища.

Перейти до вмісту