Ви тут:
Головне Медицина Полтавщина Суспільство 

На базі Гребінківської лікарні можуть створити реабілітаційний центр для учасників АТО або спортивну базу для паролімпійців

Учора у містах Миргороді та Гребінці відбулися виїзні засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, на яких були розглянуті проблемні питання, пов’язані з реорганізацією відомчих медичних закладів станцій Ромодан та Гребінка Південної залізниці. Вела засідання голова комісії Людмила Овчаренко. Про це повідомили у Полтавській обласній раді. Про це повідомили у Полтавській обласній раді.

У роботі комісії взяли участь перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак, депутати обласної ради: Олександр Сиченко (постійна комісія з питань аграрної політики та земельних відносин), Володимир Цибенко ( постійна комісія з питань аграрної політики та земельних відносин), голова Миргородської районної ради Леонід Яринич, перший заступник голови Миргородської райдержадміністрації Вадим Данилевський, голова Гребінківської районної ради Валерій Зінченко, голова Гребінківської райдержадміністрації Віталій Роспопов, Ромоданівський селищний голова Олександр Верещака, помічник-консультант народного депутата України Олга Кулініча Наталія Дудник, керівники закладів охорони здоров’я, депутати місцевих рад, представники громадськості, журналісти.

Відповідно до постанови Уряду у минулому році в Україні розпочався процес реорганізації відомчих медичних закладів – їх було передано територіальним громадам на утримання з місцевих бюджетів.

Так, лінійна поліклініка станції «Ромодан» Південної залізниці, яка обслуговувала майже 5 тисяч громадян, була реорганізована у Ромоданівську амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Як зазначила Наталія Дудник, з того часу рівень надання мешканцям медичних послуг значно погіршився. Зокрема, селище, в якому проживає понад 3 тисячі мешканців та яке знаходиться за 25 км від Миргорода, залишилося без власної служби екстреної медичної допомоги. В амбулаторії працює лише один лікар, який зараз перебуває на лікарняному. Отже, хворі змушені їхати до Миргорода, аби отримати консультацію у лікаря та лікарняний. Посада фельдшера у Ромоданівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини не передбачена. Разом з тим, у селищі проживають 5 середніх медичних працівників, які дотепер не працевлаштовані. Ситуація, що склалася, чим далі загострюється та викликає суспільну напругу.

В обговоренні проблеми виступили перший заступник голови обласної ради: Євгеній Холод, голова комісії Людмила Овчаренко, депутати обласної ради Марина Рябокінь, Олександр Гаркавенко, Мирослава Василенко, Юлія Костенко, Лариса Сухопар, Володимир Цибенко, – директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак, перший заступник голови Миргородської райдержадміністрації Вадим Данилевський, Ромоданівський селищний голова Олександр Верещака, головний лікар Миргородської ЦРЛ Ярослав Будний та інші.

Наразі комісія рекомендувала Миргородському центру первинної медико-санітарної допомоги забезпечити щоденний прийом хворих лікарем у Ромоданівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Ромоданівській селищній раді рекомендовано розглянути питання про забезпечення фінансування з місцевого бюджету ставки фельдшера в амбулаторії загальної практики сімейної медицини; Миргородській райдержадміністрації запропоновано віднайти кошти для придбання санітарного автомобіля для надання невідкладної медичної допомоги жителям Ромодану та прилеглих сіл. Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації отримав рекомендацію забезпечити у Ромоданівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини прийом хворих лікарями – спеціалістами. Також депутати ухвалили звернутися до керівництва Південної залізниці з проханням надати фінансову допомогу для проведення ремонту будівлі Ромоданівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Для територіальної громади міста Гребінки, керівництва міста та району одним із найбільш актуальних питань є вирішення подальшої долі вузлової лікарні станції Гребінка Південної залізниці.

Донедавна у цьому медичному закладі обслуговувалось близько 10 тисяч осіб – жителів міста Гребінки, Гребінківського району та населених пунктів сусідніх областей.

На сьогодні вузлова лікарня продовжує функціонувати за рахунок місцевого бюджету, втім коштів на її утримання вистачить лише до 1 квітня 2016 року. За цей час потрібно працевлаштувати понад сто працівників, забезпечити надання якісних медичних послуг її пацієнтам. Відкритим залишається питання подальшого використання будівель вузлової лікарні. Як варіант, на базі цього медичного закладу пропонується створити реабілітаційний центр для учасників АТО або спортивну базу, включаючи Гребінківський спорткомплекс, для підготовки українських паролімпійців. Це дало б можливість працевлаштувати персонал вузлової лікарні та забезпечити ефективне використання майна.

Як зазначила Людмила Овчаренко, дане питання надзвичайно складне, проте має бути розв’язане спільними зусиллями влади, депутатів, громадськості.

Депутати відвідали вузлову лікарню станції «Гребінка», Гребінківський центр надання первинної медико-санітарної допомоги, оглянули матеріальну базу цих закладів, поспілкувалися з медичними працівниками та пацієнтами.

За результатами засідання, комісія ухвалила підготувати проекти відповідних звернень обласної ради до Міністерства соціальної політики України, Міністерства молоді та спорту України. Також комісія ініціювала прийняття обласною радою звернення до народних депутатів України від Полтавщини з проханням сприяти у вирішенні цього важливого для області соціального питання. Гребінківській райдержадміністрації, районній раді рекомендовано забезпечити належне збереження майнового комплексу вузлової лікарні, переглянути та впорядкувати штати лікувальних закладів району з метою працевлаштування працівників вузлової лікарні, яких попереджено про звільнення.

Перейти до вмісту