Ви тут:
Головне Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відкрили виставку до Дня Соборності України (ФОТО)

Сьогодні у Державному архіві Полтавської області відкрили документальну виставку “Полтавщина в Українській революції 1917-1921 років” до Дня Соборності України.

За словами директора держархіву Валентини Гудим, мета заходу — ознайомлення громадськості з архівними документами, що розповідають про події української революції 1917-1921рр, розбудову соборної і незалежної української держави; проголошення Акта Злуки 22 січня 1919р. Між УНР і ЗУНР, участь краян у визвольних змаганнях, популяризація архівних документів. Виставка складається з двох розділів. 

“У першому розділі представлені документи, що відображають державотворчі кроки УНР — Української держави — Директорії УНР у період 1917-1921років: Універсали Центральної Ради, проекти Конституції УНР, Закон про Державну грошову одинцю, світлини очільників української державності та знакових подій української революції. Окремо представлено блок документів, що свідчить про тісну співпрацю державних, політичних, військових, культурних діячів між УНР та ЗУНР”, – розповіла Гудим.

Документи другого розділу розповідають про події на Полтавщині 1917-1921 років та участь краян в українській революції. 

“У другому розділі виставки представлені: витинки з документів, що свідчать про суспільно-політичні процеси в губернії, карти, що відтворюють військові події 1918-1919рр, світлини полтавців-керівників українських урядів. Окремо представлені світлини учасників визвольних змагань, культурних діячів.

Також у розділі представлені копії сторінок щоденника О. Несвіцького “Полтава” у дні революції та в період смути 1917-1922, на яких занотовані перші злочини більшовиків у Полтаві в 1919р. Наприкінці розділу — портрети полтавців-учасників бою під ст. Крути (29 січня 1918р); документи, що свідчать про пошанування пам’яті Героїв в Незалежній Україні”, – зазначив заступник директора Держархіву у Полтавській області Тарас Пустовіт.

Перейти до вмісту