Ви тут:
Головне Конференції Полтавщина прес-конференція прес-онлайн-конференція Суспільство 

Вадим Штефан про другий етап декомунізації на Полтавщині

DSC_0016

У Полтавській області 47 населених пуктів, назви яких підлягають під дію закону”Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”. Про другий етап декомунізації розповів на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вадим Штефан.

Загалом на Полтавщині 818 наслених пунктів, де є назви, що підлягають під дію закону. Уже перейменували у 111.

“Із 21 листопада розпочався ІІ етап декомунізації, який триватиме до 21 лютого. Це – перейменування вулиць, населених пунктів і демонтаж об’єктів пам’ятників. Відтепер відповідальність переміщується до голів сільських, селищних та міських рад. Згідно даних Інституту національної пам’яті є 47 населених пунктів, назви яких підлягають під декомунізаційний закон. У 16 населених пунктах вже провели обговорення, у трьох – вже прийняті рішення про перейменування, 2 – подані пропозиції про зміну назви до Верховної Ради України. До речі, вже змінили назву села Гадяцького району – Радянська Дача на Дачне. Нині на Полтавщині по декомунізації лідирує Гадяцький район, в аутсайдерах – Миргородський”, – зазначив Вадим Штефан.

Він наголосив, що у Полтаві планують перейменувати два мікрорайони – Октябрський та Ленінський. Зокрема, Ленінська райрада надіслали прохання про перейменування у Подільський. Громадяни дають пропозиції назв переважно історичного чи релігійного характеру. Наприклад, с. Жовтневе перейменувати у с. Покровське на Лубенщині. Комсомольська міська рада вирішила не змінювати назву міста.

Щодо демонтажу пам’ятників, в області таких 194 об’єкти. Лідирує Миргородський район – 18 пам’ятників.

Детальніше дивіться у ВІДЕО

Також Вадим Штефан закликав громадян Полтавської області не втрачати шансу та вирішити, як по-новому мають називатися населені пункти. 

Перейти до вмісту