Ви тут:
Суспільство 

Самоврядуванню треба навчати ще зі шкільних років, – учасники круглого столу

DSC_0482
фото: експерт Полтавського регіонального Офісу реформ – Ірина Дудка

2 грудня в Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського відбувся круглий стіл до Дня місцевого самоврядування «Від самоврядування в школі до самоврядування в громаді». У заході взяли участь 35 учасників із різних куточків Полтавщини. А модератором дискусії виступив ректор інституту, кандидат педагогічних наук, доцент — Віталій Зелюк.

Запрошений спікер – експерт регіонального Офісу реформ Ірина Дудка розповіла про  перебіг реформи з децентралізації та доповіла про створенні Об’єднанні територіальні громади Полтавщини, актуальні проблеми та перспективи розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Приєднались до дискусії й інші спікери – доктор наук з державого управління, професор, перший заступник директора регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Микола Лахижа, доктор наук з державного управління, професор кафедри менеджменту ВНЗ Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі” Ігор Козюра.

Жваву дискусію викликала доповідь доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри педагогічної майстерності та менеджменту ім. І.А.Зязюна ПНПУ ім. В.Г.Короленка Андрія Ткаченка про досвід організації дитячого самоврядування в творчій спадщині А.С. Макаренка.

DSC_0486(1)

Очільники студентської та учнівської рад  – голова студентської ради ПДАА, студентський мер м. Полтави, голова об’єднаної Ради студентськогдагогів і управлінців.о самоврядування аграрних ВНЗ України, депутат Полтавської міської ради — Олександр Глазов, голов Обласної радистаршокласників Полтавщини, учениця 11 класу Полтавської гімназії №6 — Наталія Решетняк, ознайомили присутніх із особливостями функціонування органів учнівського та студентського самоврядування в місті та області та окреслили перспективи подальшої співпраці.

З польським досвідом навчання учнів самоврядуванню та з онлайн-ресурсами грантових програм і проектів громадських, донорських організацій і міжнародних структур, які здійснюють діяльність у площині розвитку та реалізації ідей самоврядування в місцевих громадах присутніх ознайомила Зоя Резнічнко.

На завершення заходу учасники ухвалили резолюцію в якій наголосили на необхідності сприяння розвитку громадського самоврядування у закладах освіти, вивчення іноземного досвіду та підвищення професійного рівня з цього питання педагогів й управлінців.

Перейти до вмісту