Ви тут:
Суспільство 

Важливе про ЄСВ

Цюпка4З цієї теми проведено 27 листопада 2015 р. веб-конференцію на базі ОКІА “Новини Полтавщини”. На питання відповідав заступник начальника Державної податкової інспекції у м. Полтаві Володимир Цюпка.

Скажіть, будь ласка, яку суму ЄСВ повинен платити приватний підприємець (єдиний податок, друга група)?

Базою нарахування єдиного соціального внеску для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе в залежності від обраного виду діяльності і відповідно встановленого класу професійного ризику. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, з вересня 2015 року ця сума складає 478,17 грн. на місяць.

Звертаю увагу, що нормами Закону України від 17.09.2015 року №704-VIII перенесено підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати з 1 грудня на 1 вересня 2015 року. Розмір мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2015 року становить 1378 грн. Відповідно розмір мінімального страхового внеску за ІІІ квартал 2015 року становить 1323,47 грн., за IV квартал 1434,51 грн.

Також нагадую, що нараховані за відповідний квартал суми єдиного внеску сплачуються страхувальниками не пізніше 19 числа (включно) місяця наступного за звітним кварталом.

Що робити роботодавцю, який не знав про підвищення розміру мінімальної заробітної плати і нарахував суми ЄСВ за вересень 2015 року, виходячи з мінімальної зарплати в 1218 грн.

У разі, якщо підприємством за період з 1 вересня 2015 року було здійснено нарахування єдиного внеску виходячи з мінімальної заробітної плати, що становила 1218 грн., таке підприємство повинно здійснити донарахування єдиного внеску виходячи з мінімальної заробітної плати, що становить з 1 вересня 1378 грн.

Також необхідно провести перерахунок максимальної величини бази нарахування при розрахунку єдиного внеску на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, оплати відпускних, період яких більше одного місяця, та нарахування проводились до 01.09.2015 року.

За період з 1 вересня 2015 року платники повинні здійснити перерахунок нарахованих сум єдиного внеску та відобразити такі суми у звітності з ЄСВ за жовтень – грудень 2015 року.

Доброго дня, Володимире Миколайовичу! Підкажіть, будь ласка, чи нараховувати єдиний внесок при відсутності доходів у підприємця на загальній системі оподаткування?

Фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід .

Якщо платником не отримано дохід у звітному році або окремому місяці звітного року, платник має право самостійно визначити базу нарахування. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (з січня по серпень 2015 року така сума становила 422,65 грн., з вересня 2015 року – 478,17 грн.).

Звертаю увагу, що у разі, якщо фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування не отримували доходів у звітному році або окремому місяці звітного року, такі особи можуть не сплачувати ЄСВ, оскільки законодавчою нормою передбачено право, а не обов’язок платника.

Які адмінштрафи застосовуються до підприємства, що несвоєчасно сплатило ЄСВ?

У разі, якщо підприємство не сплатить або несвоєчасно сплатить єдиний соціальний внесок, то адмінштраф за статтею 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення загрожуватиме одночасно і керівнику, і головному бухгалтеру.

Залежно від суми несплати чи несвоєчасної сплати штраф становить від 680 до 2040 грн. При цьому, періодичність притягнення до відповідальності не обмежена законодавством.

До адміністративних правопорушень, які мають разовий характер, відносяться: несвоєчасне подання декларацій, розрахунків, платіжних доручень на внесення платежів до бюджетів та державних цільових фондів, подання звіту з єдиного внеску. На притягнення порушника до адміністративної відповідальності відведено два місяці з дня вчинення разового або виявлення триваючого правопорушення. Для визначення повторності порушення перебіг календарного року розпочинається з моменту притягнення особи до адмінвідповідальності за порушення.

Перейти до вмісту