Ви тут:
Україна 

Конституційні зміни у частині децентралізації позитивно оцінені юридичними експертами Ради Європи та є кроком до модернізації України – Сергій Головатий

фото: uacrisis.org
фото: uacrisis.org

Конституційні зміни у частині децентралізації позитивно оцінені юридичними експертами Ради Європи, проте в Україні щодо цих питань багато міфів та популізму. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив Сергій Головатий, доктор юридичних наук, член конституційної комісії, член Венеційської комісії (1995-2001, 2005-2009). За його словами, передусім, слід зрозуміти суть цієї реформи. По-перше, зміни передбачають запровадження можливості утворення самостійних громад, які переводяться на самоврядування, самостійне вирішення усіх питань свого життя, але з на умовах спроможності. Йдеться про те, щоб закласти конституційну основу для демонтажу адміністрацій, централізованих державою. «Держава відступає, держава розчиняється, вона як туман має відійти від місцевого рівня», – пояснив Сергій Головатий, і додав, що таким чином, люди мають створювати через обрану раду виконкоми, які повинні прийти на зміну державі.

Другим положенням конституційних змін в питанні децентралізації, за словами пана Головатого,  є те, що громаді певного села, селища чи міста, належить все, що знаходиться у межах цього населеного пункту разом із прилеглими територіями. «І все, що продукується,  існує, розвивається, видобувається на цій прилеглій території, яка переходить до громади, ці податки будуть платитися не в державу, а до місцевого бюджету цієї громади», – пояснив член конституційної комісії. Це буде істотним наповненням місцевих бюджетів, задля того, щоб громада була самоврядною та спроможною утримувати себе.

За умови, коли громада вивільнюється від держави, тут головне, аби не почалася анархія, і це є наступним важливим моментом конституційних змін, зазначив Сергій Головатий.  Для цього запроваджується інститут префекта, що здійснюватиме функцію нагляду. «Префект матиме повноваження виключно забезпечити законні дії у рішеннях місцевої ради і не більше», – підкреслив він. Крім того, необхідність запровадження цього інститут викликана ще й тим, що вводиться паралельно реформа правосуддя, і прокуратура позбавляється функцій, «яких вона набула за часів ще Сталіна – загального нагляду за законністю», вважає Сергій Головатий. Тобто прокуратура не може бути політичним органом, як і суди, вона має бути незалежною та здійснювати свої повноваження виключно у сфері кримінальної юстиції, розповів колишній член Венеціанської Комісії.

За словами пана Головатого, нині депутати створюють міфи навколо конституційних зміни у частині децентралізації, які треба розвінчувати. «У парламенті це, передусім, три фракції, Самопомочі, Радикальної партії та фракція ВО «Батьківщина», які заперечують ці реформи, використовуючи не юридичні аргументи, використовуючи не фахову експертизу, а популістичні аргументи, тим самим обдурюють людей», – заявив він. При цьому, на його думку, європейці вболівають за українські реформи більше, ніж наші політики. Зокрема, за словами Сергія Головатого, 12 листопада на сайті ПАРЄ з’явилася офіційна інформація про візит в Україну доповідача політичного комітету. Член Парламентської Асамблеї від Чехії Крістіна Зеленкова зробила спеціальну заяву, що стосується якраз проблеми ухвалення змін до Конституції в питанні децентралізації, вона звернулася до українських політиків «продовжувати йти європейським шляхом, ухваливши зміни до Конституції стосовно децентралізації».  Пан Головатий зацитував, що в заяві  сказано, «ці зміни були позитивно оцінені юридичними експертами Ради Європи, зокрема, і конгресом Ради Європи щодо регіональних і місцевих органів влади і Венеційською комісією, що це є істотним кроком до модернізації української держави та влади в ній». Відповідно, враховуючи це, член Конституційної комісії закликав народних депутатів не зволікати із ухваленням відповідних конституційних змін у частині децентралізації.

Перейти до вмісту