Ви тут:
Головне Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Фахівці Пенсійного фонду розповіли про новий розмір пенсійних виплат

пенсійний-фондЗгідно із Законом від 17.09.2015 р. № 704-VІІІ передбачено збільшення з 1 вересня розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, до 1074 грн.. У зв’язку із цим відбувся перерахунок складових пенсійної виплати, котрі визначають від розміру прожиткового мінімуму. Зокрема, перерахунку підлягають:

-​ мінімальний розмір пенсії й доплата за понаднормативний стаж;

-​ мінімальні пенсійні виплати, державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни, підвищення ветеранам війни, підвищення жертвам нацистських переслідувань, пенсії за особливі заслуги перед Україною.

Перерахунок не вимагав додаткового звернення пенсіонерів в органи Пенсійного фонду, крім випадків повідомлення про працевлаштування або звільнення з роботи.

5 жовтня на Полтавщині розпочалася виплата перерахованих жовтневих пенсій і доплати за вересень. Відповідно до збільшених соціальних гарантій органи Пенсійного фонду області перерахували пенсійні виплати 330,6 тис. громадян, що одержують трудові пенсії, та 10,6 тис. колишніх військовослужбовців і членів їх сімей.

Приємною новиною для 72,8 тис. працюючих пенсіонерів Полтавщини стало проведення перерахунку з 01.09.2015 р. як основного розміру пенсій, так і доплати за понаднормативний стаж з урахуванням норм частини 3 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Останній такий перерахунок відбувся з 01.10.2011 р..

Загальна потреба на пенсійні виплати жовтня склала 828,4 млн. грн., причому за місяць на Полтавщині ця сума збільшилась майже на 40 млн. грн..

Середній розмір підвищення трудових пенсій склав 115,51 грн., а пенсії представників силових структур зросли, в середньому, на 145,6 грн..

Загалом протягом ІІІ кварталу п.р. середній розмір пенсій підвищився з 1518,15 грн. до 1608,60 грн., тобто на 90,45 грн., або на 6%. Найбільш суттєве підвищення зафіксовано у громадян Чорнухинського, Семенівського, Великобагачанського та Лохвицького районів.

Розмір підвищення для більшості пенсіонерів є індивідуальним і залежить від стажу та обсягу заробітної плати, в тому числі, з урахуванням інших надбавок та підвищень до пенсії.

Необхідно привернути увагу тієї частини контингенту отримувачів, пенсії яких хоча і підлягали перерахунку відповідно до законодавчих змін, але фактично не збільшилися. Це стосується 93,7 тис. пенсіонерів, чиї виплати були вище від прожиткового мінімуму та індексувалися.

Якщо з 01.12.2013 р. більшість пенсій виплачувалась в фіксованому розмірі без збільшення, то зазначена категорія громадян донині одержувала виплати з урахуванням індексації. Лише у нинішньому році на ці цілі щомісяця витрачалось близько 18 млн. грн., або 180 грн. на одного пенсіонера. Тому відповідно до порядку проведення індексації грошових доходів населення після проведення перерахунку пенсійні виплати таких громадян залишено в попередньому розмірі та зафіксовано поточну індексацію (станом на 01.09.2015р.).

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

Перейти до вмісту