Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

В Гадячі переселенці обговорювали дорожню карту вирішення власних проблем

IMG_2584

10 жовтня Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» ініціювала проведення інтерактивної зустрічі для вимушених переселенців міста Гадяч, що на Полтавщині. Захід був покликаний об’єднати та стати платформою для розвитку самоорганізації серед вимушено переміщених осіб місцевої громади. Ключовим партнером події стала Гадяцька центральна районна бібліотека ім. Лесі Українки.

«Проблеми внутрішньо переміщених осіб є новими викликами для місцевих громад. А саме тому реакція на ці проблеми є неоднозначною. Громадяни як співчувають людям, які втратили свій дім, так і вважають, що вони мають повернутися до своїх домівок, як тільки це стане можливо», – говорить Олександр Чепур, організатор зустрічі.

У процесі переміщення люди зіштовхуються з низкою проблем: соціального, економічного та психологічного характеру. Тому, інтерактивне навчання перетворилось на майданчик для жвавих і відкритих дискусій та спільного обговорення таких тем: створення групи самодопомоги, як переселенці можуть впливати на прийняття суспільно важливих рішень, робота громадських організацій, боротьба з стереотипами.

«Бібліотека допомагає переселенцям взаємодіяти з громадою, знаходити інформацію та розширює доступ до необхідних послуг, в першу чергу у сільській місцевості», – зазначила під час заходу керівник бібліотеки Ольга Володимирівна Красюк.

Разом з тим саме ставлення до переселенців є доволі неоднозначним. Панує думка, що переселенці не асоціюють себе с населенням території, на яку вони переїхали.

«Ми почали спільну роботу над напрацюванням дорожньої карти вирішення проблем переселенців в місцевій громаді. Створимо ініціативну групу. Намагатимемось поліпшити своє життя та життя громади», – говорить Наталія Конотопова, що активно допомагає таким же переселенцям, як і вона.

Захід відбувся в рамках проекту «Посилення розвитку самодопомоги серед внутрішньо переміщених осіб та залучення їх до суспільного життя приймаючої громади», який здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту міжнародної технічної допомоги “Українська регіональна платформа громадських ініціатив”, що адмініструє Громадська організація МАRТ та за підтримки програми «Активні громадяни» Британської Ради в Україні.

Перейти до вмісту