Ви тут:
Головне Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відкрили виставку листів Другої світової війни

Сьогодні у Державному архіві Полтавської області відкрили документальну виставку “Листи Другої світової війни. 1939-1945” до 70-ї річниці закінчення війни. За словами організаторів, метою проведення подібних заходів є ознайомлення з архівними документами, які відтворюють події Другої світової війни, популяризація архівних документів, пошанування пам’яті загиблих.

“Лихоліття Другої світової війни принесло розлуку у кожну родину. Місяцями, а часто й роками тривало очікування звісток із фронту, з тилу або з полону. Тому розлогі або ж коротенькі написані нашвидкоруч листи стали ниточками, що єднали війну і мир, смерть та життя. Тож, сьогодні ми вирішили вперше ознайомити відвідувачів виставки із листами як відомих полтавців, так і пересічних наших земляків, які були ними написані у той трагічний період”, – розповіла директор державного архіву Полтавської області Валентина Гудим.

Документальна виставка складається із трьох головних розділів. У першому представлений епістолярій церковних діячів та інших відомих осіб Полтавщини, серед яких і єпископ Мстислав, і митрополит Феофіл, і чемпіон світу із французької боротьби Іван Шемякін.

У експозиції другого розділу містяться листи військовослужбовців як Червоної, так і німецької армій, а саме листи з фронту до рідних.

У третьому ж розділі виставки представлено низку листів полтавських острабайтерів. Листи невільників третього Райху є різними, у залежності від обставин та часу їх написання.

Документальну виставку відвідав і заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Микійчук.

“Ми сьогодні відзначаємо дуже важливу подію в історії всієї Європи — закінчення війни, яка принесла багато горя людству. Сьогодні ми бачимо, що, на жаль, знову повторюються ті страшні події. Війна — це людські жертви, розруха, знищення усього, що створювали віками. Тому, ми повинні пам’ятати історію та усіх полеглих за нашу незалежність. Ми повинні своїми вчинками робити усе для того, аби панував мир”, – сказав він.

Для підготовки виставки організатори використовували документи Централного державного кінофотоархіву ім. Г. С. Пшеничного та Держархіву Полтавської області.

Перейти до вмісту