Ви тут:
Україна 

У День пам’яті Ґонґадзе 16 вересня відбудеться прес-конференція та вечір пам’яті

11160643_10207823680738934_8364835748331624228_o

16-го вересня в Україні, в день зникнення Георгія Гонгадзе, журналісти та медіаорганізації закликають громадян країни провести акції солідарності та вшанувати пам’ять усіх загиблих журналістів за часи Незалежності. Про це пише Інститут масової інформації.

Нагадаємо, у Полтаві 16 вересня (середа) об 11-й годині біля будівлі ОДА (вул.Жовтнева, 45) відбудеться акція пам’яті Герогія Гонгадзе.

11:00 – 20:00 (за київським часом) відбудеться twitter-шторм на підтримку акції пам’яті. Для охочих взяти участь повідомляємо хештеги: #Gongadze #Гонгадзе #Ukraine #truthisnotacrime

13:00 – прес-конференція в Національній спілці журналістів України (Хрещатик, 27А) за участю представників ЗМІ та медіа-організацій:

  • Тетяна Котюжинська, головний юрисконсульт НСЖУ та голова Асоціації медіаюристів;
  • Наталія Лигачова, голова правління ГО «Телекритика»;
  • Ірина Чулівська, журналістка, ГО «Інститут масової інформації»;
  • Леся Ганжа, журналістка, «Доступ до правди», ГО «Центр UA»;
  • Наталя Соколенко, журналістка, «Громадське радіо».

18:00 – 18:30 – збір учасників акції біля НСЖУ (Хрещатик, 27А), короткий брифінг Національної спілки журналістів України.

18:30 – 19:00 – хода до Майдану Незалежності.

19:30 – 20:00 – промова та зачитування списку загиблих журналістів.

20:00 – хвилина мовчання. 

Журналісти в Україні зазнають великих ризиків, ставлячи незручні запитання владі, працюючи у зоні бойових дій і викриваючи корупційні схеми. На жаль, поки рано говорити про гарантії належного захисту не тільки прав журналістів, а й їхньої безпеки.
В 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти працівників ЗМІ не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі – 2012-го (324 випадки). Напади стали категорією, в якій зафіксовано найбільше порушень (286 випадків, у 2013-му – 97). Пік викрадень журналістів припав на квітень, коли в полоні побували 20, усі – в Донецькій області. Загалом протягом року в полоні побували 79 журналістів, загинуло – сім. Кількість випадків цензури у 2014 році вдвічі перевищила показник 2013 року (152 проти 62 у 2013-му).
Упродовж року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім (!) разів більше, ніж у 2013 році (8 випадків).   

За сім місяців 2015 року ІМІ зафіксував один випадок убивства журналіста, 30 – побиття та нападів на журналістів, 39 – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

Мирослава Гонгадзе, журналістка, «UA:Перший», «Голос Америки»:
“На жаль, журналістська професія в Україні до сих пір не стала вільною. Власники медіа, олігархи використовують медіаресурси і журналістів як зброю проти своїх конкурентів. Так само, на жаль, не стала символом розслідування і покарання злочинців справа вбивства Георгія Гонгадзе. Я закликаю всіх, хто відчуває свою причетність, співчуття, прийти на акцію підтримки журналістської Свободи і пам’яті Георгія Гонгадзе та інших журналістів, які загибли, виконуючи свої професійні обов’язки.”

Наталя Лигачова, голова правління ГО «Телекритика»:
“Українські ЗМІ й після Революції гідності залишилися, на жаль, залежними від власників та політиків, які нагнітають пристрасті у суспільстві заради власних інтересів, а не інтересів суспільства. Цензура ж рейтингів штовхає ЗМІ до розкручування скандалів там, де насправді потрібна змістовна дискусія аргументів.
Істерія, популізм, напівправда, «чорнуха» знову заполонили наші ЗМІ. І все це робиться за нашої, журналістської, участі. Колеги, чи можна виправдати наш конформізм будь-якими причинами в той час, коли на сході країни гинуть співгромадяни, захищаючи й нас з вами, наших рідних від зовнішнього ворога? Озброймося правдою та починаймо спільними зусиллями повертати українським медіа їхню місію – бути голосом народу. Ми відповідаємо за тих, хто нам довіряє. Пам’ятаймо про це!”.

Андрій Куликов, журналіст, «Громадське радіо»:
“У боротьбі за незалежність журналістики слухачі, читачі й глядачі є природними союзниками журналістів. Ми маємо довести, що не байдужі одне одному. Добуваючи і оприлюднюючи правду для громадян, журналісти захищають право знати для всіх. Знання зміцнює становище громадянина у відносинах з державою і тими, хто при владі. Обізнані громадяни розбудовують суспільство у такий спосіб, що в ньому журналістика поступово набуває незалежності.”

Севгіль Мусаєва-Боровик, головний редактор онлайн-видання “Українська Правда”:
“В умовах війни і російської пропаганди кожне наше слово, кожна помилка можуть коштувати надто дорого. Ми повинні пам’ятати про це щохвилини. Журналістика – це дзеркало суспільства, політикуму і країни. Сьогодні за нами уважно спостерігають у всьому світі. Дуже важливо, щоб це дзеркало залишалося чистим.”

Тетяна Даниленко, журналістка, телеведуча, «5 канал»:
“Справа Гонгадзе залишається важливим маркером демократії. Після його загибелі змінилося чотири влади, двічі – революційним шляхом. Але жодна з них не змогла набрати повні легені повітря і відверто розказати, хто, як і чому убив Георгія Гонгадзе. Поки цього не станеться, говорити про перемогу демократії – передчасно.”
Ми закликаємо журналістів та активістів у регіонах провести прес-конференції, робочі зустрічі з представниками місцевої влади та правоохороних органів, увечері на головних площах міст вшанувати пам’ять загиблих.
Зі свого боку ми пропонуємо допомогу у координації регіональних активістів та журналістів для проведення місцевих акцій та надати статистичну інформацію (інфографіку) щодо ситуації навколо забезпечення прав журналістів в Україні. 

Гасло для цьогорічної акції – «Озбройтеся правдою!».
Організатори нагадують: за традицією будь-яку політичну чи комерційну символіку використовувати суворо заборонено.
Подія на Facebook

Посилання на відеозвернення журналістів
Контактна інформація:
Антон Іванов
+38 (050) 494-58-30
[email protected]

Національна спілка журналістів України

ІМІ

ГО “Центр UA”

ГО “Телекритика”

Національна медіа-профспілка України.

Перейти до вмісту