Ви тут:
PROвсе 

5 тибетських правил правильного харчування та гарної фігури

Menyu-na-tijden-dlya-zdorovogo-harchuvannya-4

Доктор Пунцог Вангмо керує відділенням тибетської медицини в Інституті Shang Shung в США і вважає свій основною місією поширення унікальної спадщини тибетської медицини в усьому світі. Візьміть кілька правил на озброєння та будьте стрункі та здорові! Детальніше читайте у “Країні Здоров’я“.

Якість. По-перше, багато продуктів в наші дні містять саму різну хімію. Антибіотики, які отримують тварини і птиця, потрапляють до нас в організм разом з м’ясом, яйцями, молочними продуктами. А через продукти рослинного походження в людський організм потрапляють нітрати і фосфати. Поступово накопичуючись, ця хімія з часом погіршує імунітет, приводячи до порушень травлення і зайвої ваги. Намагайтеся купувати натуральні продукти, які не містять хімічних добавок. Важливо взяти за правило ніколи не вживати в їжу зіпсовані, а також недозрілі овочі та фрукти.

Як ми їмо. Шлунок людини має чотири «кишені»: в ідеалі, дві повинні бути заповнені їжею, одна – рідиною, а інше – залишатися порожньою, для перемішування і перетравлення їжі. Якщо ми в їжі дотримуємося цих пропорцій, то зі здоров’ям все буде добре. Наприклад, тибетські лікарі вважають, що не можна їсти тільки тверду їжу, – одночасно в шлунок повинна надійти і рідина, обсяг якої складе приблизно половину від твердої їжі. Усім відома приказка про те, що з-за столу слід вставати з легким відчуттям голоду. З погляду тибетської медицини, це означає, що одну четверту частину шлунка необхідно залишати порожнім, щоб дати енергії місце для управління травленням.

Поєднання продуктів. Деякі продукти чудово поєднуються між собою, а деякі при поєднанні утворюють отрута, і такі комбінації краще не вживати в їжу. Наприклад, курячі яйця і риба. Або, коричневий цукор і сочевиця. Ще кілька небажаних комбінацій яйця з будь-якими молочними продуктами і, нарешті, всім відома – риба з молоком. Звичайно, відразу ви не помрете, але певну дозу отрути організм отримає.

Дуже важливо витримувати чотиригодинний інтервал між прийомами їжі. Якщо ми не витримуємо і кидаємо «в топку» ще і ще, то обманюємо свій організм: він починає перетравлювати нову їжу, залишивши колишню. Ось так трапляється нетравлення, по-тибетські, «машюпа». Вже якщо протягом чотирьох годин вам дуже захочеться що-небудь перекусити, краще «запийте» почуття голоду рідиною, але постарайтеся обійтися без твердої їжі.

Час і сезонність. Організм живе, підкоряючись своїм біологічним ритмам, і треба до нього прислухатися – дотримуватися режиму харчування, відпочинку і фізичних навантажень. Зранку краще їсти зернові, каші, хліб грубого помелу, в обід – м’ясне блюдо, а на вечерю – що-небудь легке, не перевантажуючи травну систему.

Збереження балансу. Знання про те, як зберігати баланс в організмі за допомогою правильного харчування, засноване на шести основних смаках. Зловживання солодким, наприклад, породжує надлишок холоду в організмі, що позначається на захисних функціях. Останнім часом солодке можна знайти на кожному кроці, а за солодощами по п’ятах йдуть різноманітні вірусні інфекції та грип. Тибетські лікарі впевнені, що саме через солодкої їжі зараз так часто хворіють на грип. Ще один приклад: алкоголь відноситься до групи гарячих смаків. Згідно тибетській медицині, шлунок і печінку теж мають «вогняну» природу. Надмірна дія пекучого смаку на ці органи призводить до типовим для зловживають алкоголем хвороб – виразці і раку шлунка, дисбалансу роботи печінки і т.д.

Перейти до вмісту