Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство 

5 ОСББ та 2 миргородські навчальні заклади модернізують за кошти ЄС та ООН

П’ять ОСББ та два навчальні заклади Миргорода отримають кошти на модернізацію. Фінансову допомогу передбачає Проект Європейського Союзу та Програма Розвитку Організації Об’єднаних Націй “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Наразі триває третя фаза спільного проекту, повідомляють у Миргородській міській раді.

Реформування житлово-комунального господарства передбачає ліквідацію ЖЕКІВ. Відповідний закон “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” набув чинності з першого липня поточного року. Згідно нововведень, “гжедівська” система управління будинками відживає, а мешканцям треба шукати інших управителів або ж самим турбуватися про власний будинок. Перехідний для багатьох незрозумілий процес почався і в Миргороді. Допомогти мешканцям у спільному управлінні їх багатоквартирними будинками покликаний Проект Європейського Союзу та Програма Розвитку Організації Об’єднаних Націй “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Перше об’єднання співвласників багатоквартирних будинків “Хорол” отримає грантові кошти на капітальний ремонт ліфтів. Як зазначає координатор Проекту Тетяна Усик, за умовами Проекту Європейського Союзу та Програма Розвитку Організації Об’єднаних Націй “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” передбачається співфінансування робіт з коштів Проекту – 50% (але не більше, ніж 12 000 євро на одне ОСББ), з коштів співвласників багатоквартирного будинку – від 5% до 25%, з міського бюджету – решта (25-45%).

На даний час відібрані п’ять перших ОСББ, у яких будуть проведені капітальні ремонтні роботи за рахунок грантових коштів Проекту, місцевої влади та співвласників. За умовами Проекту, мешканці сплачують лише частину загальної вартості робіт та самостійно визначають першочерговість робіт у своїх багатоквартирних будинках. Піонером Проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку Організації Об’єднаних Націй “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” стало об’єднання співвласників багатоквартирних будинків “Хорол”. Його мешканці вирішили, що у першу чергу будуть модернізувати ліфти. З місцевого бюджету на капітальний ремонт ліфтового господарства 9-типоверхівки кошти вже виділили.

Співфінансування також передбачено ще для чотирьох ОСББ та двох навчальних закладів. За словами Тетяни Усик, третю фазу Проекту було розширено. Відтак його учасниками можуть стати школи та садочки. На конкурсних засадах було відібрано дві освітні установи. Переможцями конкурсу стали ЗОШ №1 ім. Панаса Мирного та дошкільний навчальний заклад № 2 „Оленка”. Кожен з них отримає співфінансування з міського бюджету та кошти Проекту на ремонтні роботи. У ЗОШ №1 ім. Панаса Мирного будуть замінені вікна та вхідні двері на сучасні енергозберігаючі. Очікується, що завдяки таким заходам буде зменшено тепловитрати, у приміщенні школи стане тепліше. Це особливо актуально для холодної пори року. У ДНЗ №2 планується капітальний ремонт групи. До цього часу приміщення здавалось в оренду і ремонтні роботи там не проводились, приміщення стало непридатним для використання за призначенням.

Перейти до вмісту