Ви тут:

Як заощадити на тарифах і допомогти енергетикам вирівняти добовий графік електричних навантажень

Добовий графік навантаження об’єднаної енергетичної системи України має значну нерівномірність. Він характеризується піком навантаження в години вечірнього максимуму, провалом навантаження в години нічної зони доби і майже рівномірним споживанням електричної потужності протягом годин ранкового та денного часу доби.

При цьому різниця між максимальним та мінімальним споживанням електричної потужності протягом доби у зимовий період складає понад 8000 МВт, а у літні – 5000МВт. Це призводить до значних витрат палива на теплових електростанціях через необхідність забезпечення щоденних пусків-зупинень близько 10 енергоблоків. Як наслідок, отримуємо перевитрати палива та зростання вартості електричної енергії, яка виробляється.

Враховуючи нинішню напружену ситуацію як з видобутком, так і з постачанням вугілля на теплові електростанції, питання забезпечення сталого електропостачання споживачам у денні та вечірні години доби залишається пріоритетним.

Посприяти забезпеченню сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України можуть споживачі, раціонально регулюючи режими споживання електричної енергії. Зокрема – зменшуючи споживання електричної потужності в години максимальних навантажень ОЕС України та збільшуючи навантаження на електромережі у нічні години доби.

В Україні для розрахунків за електричну енергію діє спеціальний механізм, що дає можливість позитивно впливати на форму добового графіка навантаження. Це – тарифи, диференційовані за періодами часу. За ринкових умов господарювання цей інструмент є одним з найбільш ефективних засобів управління попитом на споживання електричної потужності. З метою сприяння роботі енергосистеми України споживачам пропонується перехід на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу.

Для розрахунків населення за тарифами, диференційованими за періодами часу, згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 26.02.2015 № 221, встановлені наступні тарифні коефіцієнти:

2-зонні тарифи, диференційовані за періодами часу

Період часу

нічний

денний

напівпіковий

піковий

Тарифні коефіцієнти

0,5

1

Тривалість періоду, год.

з 23:00 до 7:00

в інші години доби

3-зонні тарифи, диференційовані за періодами часу

Період часу

нічний

денний

напівпіковий

піковий

Тарифні коефіцієнти

0,4

1

1,5

Тривалість періоду, год.

з 23:00 до 7:00

з 7:00 до 8:00;

з 11:00 до 20:00;

з 22:00 до 23:00

з 8:00 до 11:00;

з 20:00 до 22:00

Застосування таких тарифів дозволить дієво заощадити грошові кошти в оплаті за електроенергію.

Державна інспекція з енергетичного нагляду

за режимами споживання електричної і теплової

енергії в Полтавській області

Перейти до вмісту