Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві громадськість буде моніторити забудови на предмет законності

1(1)

Громадська організація «Інститут аналітики та адвокації» розробила механізм, з допомогою якого можна повідомити про забудову, яка викликає сумніви у своїй законності.

На сайті кожен мешканець міста зможе внести незаконну (на його думку) забудову у Полтаві або перевірити законність будівництва, яке його цікавить. Потрібно сфотографувати споруду або будівництво і записати його адресу. На сайті www.zabudova.pl.ua кожен бажаючий може подати запит, вказавши своє ім’я, e-mail адресу, номер телефону, адресу забудови і її тип, а також назву (за бажання). Крім того, можна завантажити фото споруди або будівництва, яке викликає сумніви.

Співробітники громадської організації детально перевірять усі факти і розкажуть полтавцям, де у місті будівлі зводять безправно, а де — відповідно до букви закону, і вчитимуть мешканців міста боротися за свій простір. У випадку, якщо буде встановлений незаконний характер забудови, «Інститут аналітики та адвокації» писатиме оскарження у відповідні органи.

Незаконні забудови — одна з найболючіших проблем жителів середніх та великих українських міст — Полтава тут не самотня. Зневірені в ефективності якогось протесту проти дій забудовників, громадяни у кращому випадку звертаються за допомогою до громадських організацій чи політичних партій, а в гіршому — просто безсило спостерігають за тим, як на місці дитячого майданчику чи скверику поряд з їхнім будинком виростає багатоповерхівка чи торговельно-розважальний монстр із заліза та бетону.

забудови сайт

Згідно зі статтею 376 Цивільного кодексу України, будівництво є законним лише за наступних умов: воно здійснюється на спеціально відведеній для цього ділянці, має всі необхідні дозволи, проходить у цілковитій відповідності з проектом і без порушення стандартних будівельних норм і правил та за умови позитивного вердикту громадських слухань. Недотримання будь-якої з цих вимог призводить до оголошення будівництва самочинним, після чого воно підлягає знесенню за рахунок забудовника.

Довідка: Проект «Стоп незаконним забудовам» — ініціатива громадської організації «Інститут аналітики та адвокації» і реалізується за підтримки Програми розвитку ООН і Міністерства закордонних справ Данії.

Катерина Кролевська, «Інститут аналітики та адвокації»

Перейти до вмісту