Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Хоролі з’явився провулок імені відомого українського письменника

На топографічній карті Хоролу, що на Полтавщині, з’явився провулок імені померлого українського письменника – Олеся Ульяненка.

17 серпня виповнилося 5 років з дня смерті українського письменника Олеся Ульяненка.

До Хорольської міської адміністрації звернулися відомі українські митці (серед них Марія Матіос, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв, Ольга Герасим’юк) з ініціативою перейменувати вулицю Леніна на честь Ульяненка (цікаво, що його справжнє прізвище письменника – Ульянов і він являється подвійним тезкою старшого брата Леніна).

Вулицю Леніна ніхто перейменовувати не став, але в Хоролі, тим не менш, з’явився провулок названий на честь українського письменника.

Олесь Ульяненко – український письменник, наймолодший лауреат малої Шевченківської премії (отримав її у 1997 р. за роман «Сталінка»).

Ульяненко народився в Хоролі, потім були втеча з дому, мандри на Далекий Схід, Миколаївська «морехідна» служба в Афганістані, панкування в середовищі богемного Ленінграду, участь у боротьбі за незалежність України, несподіване для більшості здобуття Малої Державної премії імені Тараса Шевченка і багато іншого.

Олесь Ульяненко став першим українським письменником, який подав в суд на Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. Причиною стало визнання його роману «Жінка його мрії» порнографічним і вилучення тиражу з обігу. Але після виснажливої судової тяганини, сторони підписали мирову угоду: Ульяненко вніс в текст книги деякі правки, а НЕК відкликала своє рішення.

Розповідаючи про Ульяненка український кінорежисер Мирослав Слабошпицький зазначає (http://m.tyzhden.ua/publication/28875):

–​ Його приклад мене обнадіював. Я вважав, що можна жити так. Адже він, якоюсь мірою, праведно жив. Не в тому розумінні, що не пив горілки чи не мав сексуальних стосунків із жінками. А саме в тому, що чесно ставився до свого дару, був у цьому плані достатньо безкомпромісний і, несучи його, попри все, не зсучувався й не продавався.

Олесь Ульяненко помер 18 серпня 2010 року в своєму київському будинку. Офіційна причина смерті – хронічна серцева недостатність. Але колеги і близькі письменника не виключають, що смерть письменника могла мати насильницький характер.

Денис Старостін, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Перейти до вмісту