Ви тут:
Суспільство Україна 

“Те, як ми шануємо своїх загиблих, визначає те, ким ми є”, – Володимир В’ятрович

“Потрібно створити меморіал, пантеон, присвячений усім, хто віддав життя за незалежність України, включно з тими, що борються зараз проти російської агресії на Сході”. Про це заявив в ефірі програми “Ваша свобода” голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

За його словами, зараз це питання виносять на громадське обговорення.
 
“Маємо дійти до якогось оптимального рішення, де має відбутись цей пантеон, якої форми та хто там має бути похований. Це питання надзвичайно важливе, бо те, як ми шануємо своїх загиблих, значною мірою визначає те, ким ми насправді є”, – розповідає Володимир В’ятрович. 
 
На його думку в Україні потрібно звести національний пантеон для усіх загиблих за незалежність. 
 
“Нам потрібен пантеон, який вшановує і бійців, що загинули в роки Другої світової, у лавах Червоної армії та УПА, тих, хто воював у лавах УНР та тих, хто нині воєю в Українській армії. Тобто усі ті, що віддали своє життя за незалежність України, мають бути вшановані на найвищому державному рівні. У багатьох країнах світу таким способом вшанування є так звані національні пантеони. Центром його може бути могила невідомого солдата. Багато-хто каже, що це радянський спадок. Насправді такий культ почався ще у Франії після Першої світової війни. Це дуже потужний інструмент об’єднання нації та данина пам’яті тим, хто загинув у різних війнах,” – пояснює В’ятрович.
Прес-служба Українського інституту національної пам’яті
Перейти до вмісту