Ви тут:
Суспільство Україна 

Передача містобудівних повноважень місцевій владі здешевить вартість житла

Зменшення корупції, збільшення повноважень місцевої влади, можливість будувати швидше та дешевше – такими є основні переваги пакету постанов Кабінету міністрів, згідно з якими  з 1 вересня цього року місцевому самоврядуванню передаються повноваження Державної архітектурно-будівельної інспекції. Про це заявив  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко на засіданні Уряду у середу. За його словами, Мінрегіон розробив та виніс на розгляд уряду сім постанов.

«Ми передаємо на місця реєстрацію декларацій, контроль за будівництвом, відповідальність перед громадою, вплив на містобудівну ситуацію та накладення штрафів. З прийняттям цього рішення буде скорочено дистанцію для прийняття рішень. У будівництві це дуже важливо, бо скорочення дистанції – це скорочення термінів. А це означає можливість залучення кредитних ресурсів, а також дає можливість здешевити квадратні метри промислового чи житлового будівництва», – сказав Геннадій Зубко. Повідомляє прес-служба Віце-прем’єр міністра України.

За його словами відтепер «все надаватиметься на місці і місцеві чиновники вже не зможуть розповідати, що з Києва їм не дають дозволів та погоджень. На додачу ми запроваджуємо електронні послуги, що  також зменшить вплив чиновника». 

«Крім того, цим рішенням ми зробимо крок до зниження корупційних ризиків  за рахунок скасування централізованого прийняття рішень. Запровадження посади головного інспектора будівельного нагляду державної архітектурно-будівельної інспекції означає постійний нагляд за діями місцевих посадовців», – додав Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр України наголосив, що це рішення надзвичайно важливе з огляду на формування об’єднаних громад, які повинні ефективно виконувати функції перед своїми мешканцями.

«Держава передає цим громадам гроші, землю, можливості впливати на ситуацію та залучати інвестиції в свої регіони. Тому ті функції, які раніше практично залежали від Києва, коли місцева влада не могла впливати на незаконне будівництво, на те, що не вчасно здають об’єкти будівництва – відтепер віднесені до повноважень місцевих управлінців», – сказав Геннадій Зубко.

До компетенції Віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка входить, зокрема, реалізація реформи децентралізації, заходів з енергоефективності та розвиток будівельної галузі країни.

Перейти до вмісту